VESELJI OSTAJE U PRITVORU? Tužilaštvo protiv privremenog puštanja teroriste na slobodu!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.01.2021

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalno tužilaštvo usprotivilo se zahtevu za privremeno puštanje iz pritvora optuženog Kadrija Veseljija, jer je optužen za ratne zločine za koje mu preti kazna doživotnog zatvora, a postoji i rizik od bekstva, prenosi Gazeta Ekspres.

RepublikaFoto: youtube.com/Ermal Mamaqi
Kadri Veselji

Glavni tužilac Džek Smit navodi da zahtev Veseljijevog advokata Bena Emersona treba odbiti, jer mu za počinjena dela preti kazna doživotnog zatvora, kao i da tužilaštvo zato smatra da Veselji treba da ostane u pritvoru, prenosi Kosovo onlajn.

"Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti uključujući ubistva i mučenje. Za zločine iz optužnice postoji mogućnost izricanja doživotnog zatvora. Postoji stalni rizik od njegovog bekstva, koji će se i povećati kada Veselji i njegovi zastupnici saznaju sve dokaze koje imamo protiv njega", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo u Hagu smatra da francuski sudija Nikolas Giljo mora da sagleda sve cinjenice, pre nego što donese odluku o puštanju ili nastavku pritvora Kadrija Veseljija.

- Sudija za prethodni postupak mora shvatiti da postoji osnovana sumnja da Veselji može pociniti krivicno delo iz nadležnosti specijalizovanih veća i da postoje rizici od narušavanja reda, kao i da će Veselji ometati vodhenje krivicnog postupka. To podrazumeva i uticaj na svedoke, žrtave ili saucesnike. Morate uzeti u obzir ozbiljnost krivicnih dela i nacin , kao i okolnosti u kojima su pocinjena. Istovremeno i Veseljijeve licne karakteristike, ponašanje, okruženje i uslovi u kojima živi , sve ove okolnosti ukazuju na rizik od ponavljanja krivicnog dela ili izvršinja novih krivicnih dela - navode iz tužilaštva u Hagu.

Glavni tužilac Smit i njegov tim pridaju posebnu važnost, kako se navodi, Veseljijevoj prošlosti i uticaju na obaveštajne službe, kao razlog za produžetak njegovog pritvora, jer važi za jednog od najiskusnijih obaveštajnih oficira na Kosovu, bivši je šef obaveštajnih službi OVK i Kosovske obaveštajne službe.

Kako se navodi, činjenica da Veselji može putovati u preko 180 zemalja sveta za tužilaštvo je dovoljan razlog da treba preduprediti mogućnost njegovog bekstva produžavanjem pritvora. Specijalno tužilaštvo dodaje da na Kosovu vlada klima zastrašivanja i da Veselji ima efikasna sredstva da ućutka svakog svedoka, prenosi portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading