PETKOVIĆ O IDEJI VELIKE ALBANIJE: Svako odsustvo reakcije na ovako opasne namere, može se shvatiti i kao prećutno slaganje!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.01.2021

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikada Beograd nije, niti će nasedati na bilo čije pretnje i provokacije koje dolaze iz Prištine, niti ćemo po istoj matrici odgovarati, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom izjave Ramuša Haradinaja o referendumu za ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Petar Petković

Petković je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo da najnovije pretnje o stvaranju "velike Albanije", ukoliko Srbija ne prizna takozvano Kosovo, su na tragu onih, ocenjuje, jalovih Haradinajevih nadanja da će Beograd taksama od 100 odsto naterati na priznanje.

- Odoleli smo tada, odolećemo i svim budućim pretnjama i ucenama, jer nam je mir na prvom mestu - poručio je.

Direktor vladine Kancelarije kaže da nervozu pokazuju oni kojima se izbori bliže, pa bi preko imena predsednika Srbije Aleksandra Vučića i na antisrpskoj retorici da pokušaju da podignu svoj politički rejting.

Navodi da je poznato još od vremena Prizrenske lige da postoji ideja o stvaranju takozvane "velike Albanije” i u tom smislu poručuje da nema potrebe da se bilo ko u Prištini pravi i pravda da je na tu ideju došao zbog navodne pasivnosti Brisela.

Petković naglašava da zato ni Brisel, ni Vašington, ni drugi centri moći ne smeju ostati nemi na takvo "zveckanje oružjem i pretnje o stvaranju jedne veštačke i etnički očišćene tvorevine, opasne po mir i stabilnost na čitavom Balkanu" .

- Svako odsustvo reakcije na ovako opasne namere, može se shvatiti i kao prećutno slaganje. Zbog toga je neophodno da se EU prema ovakvim istupima iz Prištine jasno i nedvosmisleno odredi - dodaje.

Petković ističe da se Beograd ničijih pretnji ne boji i da će uvek znati kako da na najbolji način zaštiti interese svog naroda.

- Međutim, koliko god se neko u Prištini trudio da nas natera na nepromišljenu reakciju, naš odgovor će uvek biti u duhu očuvanja mira i stabilnosti - zaključio je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading