(FOTO) NA ZLATIBORU REDOVI ZA VOŽNJU OD CENTRA DO TORNIKA: Čudo od gondole! Ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Vesti

13.01.2021

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pobedili smo Kineze, Srbija je dobila najdužu gondolu na svetu. Zlatiborska gold gondola prevezla je prve putnike tokom probnih dana (svečano otvaranje zakazano je za sutra), a red za vožnju podsećao je na onaj iz doba inflacije, kada se čekalo za hleb, benzin...

RepublikaFoto: JP Gold gondola
Gold gondola na Zlatiboru

Gold gondola izgrađena je novcem iz budžeta opštine Čajetina. Uspela je već i da se upiše u Ginisovu knjigu rekorda pošto je dugačka devet kilometara, što je 1,6 kilometara duže od kineske gondole Tjanmen šan, izgrađene u sklopu jednog nacionalnog parka.

Trasa gondole spaja centar Zlatibora kod Obudojevice, što je početna stanica, sa vrhom Tornik, kao krajnjom stanicom i odredištem mnogih skijaša, s obzirom na to da odatle kreće istoimena staza, najpoznatija na Zlatiboru. Na svojoj trasi gondola prelazi Ribničko jezero (jedina međustanica), gde je master planom predviđen projekat "Zlatni grad" (centar za zdravstveni i sportsko-rekreativni turizam).

Gondola u brojkama

  • 9 kilometara dužina trase
  • 531 metar visinska razlika između prve i poslednje stanice
  • 55 kabina ima gondola
  • 10 mesta u svakoj kabini
  • 25 minuta dužina vožnje u jednom pravcu
  • 13 miliona evra vrednost investicije
  • 6 m/s maksimalna brzina

Cena vožnje

  • pojedinačna karta (odrasli) 1.000 dinara
  • pojedinačna karta (deca 6+) 550 dinara

* popusti za žitelje Čajetine i grupne posete, deca do šest godina voze se besplatno

Otvaranje i na Kopu

Gondolu uskoro dobija i Kopaonik i ona će spojiti Brzeće i Mali karaman i u znatnoj meri će rasteretiti saobraćaj na ovoj planini.

- Nadam se da ćemo u toku nedelje dobiti svu potrebnu dokumentaciju i da ćemo gondolu pustiti u rad - rekao je Dejan Ćika, direktor "Skijališta Srbije".

On je naveo da je vrednost investicije 27 miliona evra, a gondola je dugačka 3,6 kilometara.

Rad gondole prvih dana kontrolisaće francuska kompanija "Poma", od koje je oprema i kupljena i koja je bila zadužena za obuku radnika. Francuzi su već 80 godina svetski lider u prevozu žičarama.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović za Srpski telegraf je izjavio da je veoma ponosan na novu gondolu.

Stamatović: Za dan je od prodatih karata inkasirano 10.000 evra

- U startu smo znali da će ovaj projekat biti od velikog značaja, kako za ovaj kraj tako i za Srbiju. Mi smo od samog početka verovali da ćemo uspeti, a ako verujete, na kraju sve bude kako treba. Naročito sam ponosan na činjenicu da smo u ovom teškom vremenu uspeli da završimo ovako značajan projekat. O tome koliko je ovaj projekat značajan i u materijalnom smislu, govori podatak da je za samo jedan dan gondola od prodatih karata zaradila 10.000 evra - rekao je Stamatović i naglasio da je "u duhu pomirenja upućen poziv za otvaranje gondole i onima koji nisu od samog početka verovali u ovaj projekat".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading