ZORANA ESKIVIRALA OTVARANJE "BALKANSKOG TOKA": Doček joj važniji od GASOVODA

Autor:

Vesti

04.01.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji, energetski projekat u Srbiji (i šire) svečano je otvoren bez ministarke energetike naše zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Zvuči neverovatno, ali da, dobro ste pročitali - Zorana Mihajlović nije prisustvovala 1. januara otvaranju gasovoda "Balkanski tok", koji je deo grandioznog "Turskog toka" i omogućava da gas iz Rusije brže i jeftinije stigne do naših potrošača. I dalje do drugih država, za šta će Srbija naplaćivati tranzitnu taksu.

Otvaranju u mestu Gospođinci prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, doskorašnji ministar energetike, sada direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić, direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, ministar saobraćaja Tomislav Momirović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović...

Vučić na otvaranju: Ovo nam garantuje izvesniju i sigurniju budućnost

 

LAVINA PITANJA

Odmah su, naravno, krenula pitanja kako je moguće da se ministarka energetike ne pojavi na jednom ovako važnom događaju. Srpski telegraf juče je pitao Mihajlovićevu zbog čega je izostala, ali odgovor nismo dobili. Dan ranije, međutim, jednom drugom mediju iznela je sledeće:

Ko je sve došao

- Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

- Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije

- Aleksandar Antić, bivši ministar energetike

- Tomislav Momirović, ministar saobraćaja

- Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine

- Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa"

- Bila sam na putu van Beograda, uz odobrenje predsednika.

Kako je navedeno, dodatna pojašnjenja nije želela da daje.

Matić: Pravi faulove u nizu

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije za Srpski telegraf konstatuje da ovo nije prvi politički faul ministarke Mihajlović.

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Matić

- S jedne strane, obaveza je svih državnih funkcionera da svoje privatne poslove podrede javnim, za čije obavljanje ih građani Srbije i plaćaju. S druge strane, nepojavljivanje ministarke energetike na otvaranju najvažnijeg projekta iz njenog resora predstavlja političku poruku koja ima veliku težinu. U nedostatku jasnih odgovora na ova pitanja javnost Srbije s punim pravom može da zahteva pokretanje odgovornosti ministarke Mihajlović i preispitivanje njene podobnosti da ubuduće uopšte i obavlja visoke državne funkcije. Utoliko pre što ovo nije prvi politički faul koji je napravila u poslednjih nekoliko meseci - navodi naš sagovornik.

Ništa čudno, s obzirom na to da u zvaničnoj agendi njenog ministarstva nema nijedne službene obaveze u zemlji ili inostranstvu da bi se pomislilo da je bila službeno odsutna. Jasno je, dakle, da je ministarka negde slavila Novu godinu i da joj je privatna obaveza (doček) bila važnija od projekta koji je za Srbiju strateški značajan.

KOGA BRIGA

A koliki je taj značaj, govore i reči predsednika Vučića u Gospođincima.

Marija Obradović uhvaćena u laži

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović pokušala je da optuži Srpski telegraf da nije od nje zatražio komentar tokom pripreme teksta u kom smo ekskluzivno objavili da je patrola saobraćajne policije zaustavila njeno vozilo zbog korišćenja blinkera.

Obradovićeva je, međutim, u intervjuu za jedan dnevni list koji je juče objavljen navela ne samo da se to nije desilo (iako dobro zna da jeste) već i iznela notornu neistinu da nismo ni pokušali da kontaktiramo s njom.

- Niko od medija me nije zvao zbog tog navodnog incidenta niti imam zvaničan zapisnik. Kao političarka i odskora ministarka navikla sam na neutemeljene medijske napade i laži, a kao nekadašnja novinarka, žao mi je što te medijske tvrdnje nisu proverene po profesionalnim standardima. Verujem da nekima smeta što sam ubacila u šestu brzinu i želim rezultat na kraju svog mandata, ali to je njihov problem - rekla je Obradovićeva i masno slagala.

RepublikaFoto: Tanjug
Marija Obradović

Srećom, 21. je vek, pa Srpski telegraf ima dokaz, crno na belo, da su ministarki, i to zvaničnim kanalom komunikacije, preko njenog kabineta u ministarstvu uredno poslata pitanja o skandalu sa blinkerima dan pre nego što je tekst objavljen. Na ta pitanja, međutim, odgovor nismo dobili. Još preciznije, pitanja su joj poslata u dva navrata. Prvi put nakon što smo dobili inicijalnu informaciju o incidentu, a drugi put nakon što smo dobili detaljnije informacije.

Podsetimo, ministarkino vozilo je u noći između 17. i 18. decembra zaustavila policija zbog neovlašćenog korišćenja blinkera. Kada su saobraćajni policajci pokušali da joj napišu kaznu, napravila je skandal, svađala se s njima, pozivala se na ministarsku funkciju, a pozivala se i na visoke funkcionere policije.

- Ovo nam garantuje izvesniju i sigurniju budućnost. Kada imate gas u svakoj opštini, onda možete da privučete sve koji žele da otvore fabrike - poručio je šef države.

Ali zašto bi to interesovalo ministarku energetike iste te države?! I mi svašta pitamo...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zdjurdjevic

04.01.2021 08:19

Nije htela da se susretne sa Bajatovićem, to je jasno kao dan. Pošto ima dobru zaštitu, onda joj se to i može.