NAŠA ZAJEDNICA SE BORI ZA STATUS MANJINE! Slovenija: Srbi će tražiti dvojno državljanstvo!

Autor:

Vesti

17.12.2020

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savez Srba Slovenije tražiće od slovenačke vlade da u popis stanovništva naredne godine bude uključeno i izjašnjavanje o verskoj i nacionalnoj pripadnosti, što bi pomoglo naporima da srpska zajednica u toj državi ostvari veća prava poput dobijanja dvojnog državljanstva i statusa nacionalne manjine. Trenutno Srbi, za razliku od Italijana, Mađara i Roma, kojih je znatno manje, nemaju status nacionalne manjine.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović rekao je da je izjašnjavanje po verskoj i nacionalnoj osnovi u skladu sa ustavom Slovenije i da je važno da inicijativa bude razmatrana do kraja godine.

Generalni sekretar saveza Danijel Igrec ističe da nedostatak zvaničnih podataka o broju Srba u Sloveniji otvara prostor za manipulacije njihovim realnim brojem u toj zemlji, ali da oni ne pričaju samo o pravima i interesima srpske zajednice već da traže da to pravo bude priznato svim narodima u Sloveniji, pa i Slovencima.

 

- U tom pogledu, ohrabruju nas poruke koje dolaze iz dela vladajućih struktura u Sloveniji, da je neophodno da se ta mogućnost ponovo uvrsti u popis - objasnio je Igrec.

Od oktobra u slovenačko školstvo uvedena je dopunska nastava srpskog jezika, za koju se prijavilo oko 1.500 dece.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading