KUĆNI TESTOVI NA KORONU STIGLI U APOTEKE U BEOGRADU: Evo koliko koštaju i kako se rade!

Autor: Republika

Vesti

17.12.2020

18:46

Kućni testovi na koronavirus od večeras se mogu kupiti u apotekama u Beogradu.

ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Direktorka Apoteke "Beograd" Jasminka Bjeletić kaže za Tanjug da su u pitanju testovi koji detektuju koronavirus po istom principu kao PCR, da su jednostavni za upotrebu, ali da bi trebalo da ih primeni zdravstveni radnik.

- Testovi su već večeras stigli u neke apoteke, i sutra pre podne je raspodela. Naručili smo oko 3.000 testova i opredelili ih za 40 naših apoteka, uglavnom blizu domova zdravlja, tako da kupci u kovid centru mogu da urade test. Naravno, može i u kućnim uslovima, ali to treba da uradi osoba sa stručnim medicinskim znanjem - rekla je Bjeletić.


Ona je navela da test košta 1.296 dinara i da će, ukoliko bude potrebe, biti nabavljenje i dodatne količine. Bjeletić je objasnila da se osobi sa simptomima infekcije uzima bris iz nosa štapićem, koji treba da se zadrži određeno vreme da bi prihvatio antigene, i da se zatim ubacuje u bočicu sa tečnošću za detekciju.

Posle toga štapić se prenosi na pločicu, a ako se pojave dve crtice, rezultat je pozitivan.

Bjeletić kaže da je pouzdanost testa oko 98 odsto i da rezultat ne može da bude lažno pozitivan, ali može da bude lažno negativan ako, kako je objasnila, štapićem nije uzeto dovoljno materijala za test, odnosno ako je prerano izvučen iz nosa.
 
pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Test ne mora da pokaže pozitivan rezultat prvog dana kada se pojavi povišena temperatura, najbolje je da se uradi drugi ili treći dan od pojave simptoma - kaže Bjeletić.

Dodala je da će testove, koje proizvodi firma iz Južne Koreje, dobiti sve apoteke u Srbiji koje budu zainteresovane da ih nabave.

Komentari (0)

Loading