SVE ŠTO JE POTREBNO ZNATI O VAKCINI PROTIV KORONE! Pročitajte odgovore na sve dileme!

Autor: Blic, Republika

Vesti

13.12.2020

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest da je u Velikoj Britaniji, Rusiji i Kini počela vakcinacija ulila je nadu da ćemo naredne godine moći da se vratimo u normalne životne tokove.

RepublikaFoto: pixabay.com

Iscrpljujuća bitka s virusom korona traje već skoro godinu dana, ali se sada, konačno, nazire svetlo na kraju ovog tmurnog pandemijskog tunela. I zato se ovih dana s najvećom pažnjom prati svaka vest koja je vezana za vakcinaciju, kako kod nas tako i u svetu.

Kada će stići?

 

Glavno, verovatno i najteže pitanje pošto je na celoj planeti počelo grabljenje za cepivom. O tome svedoče i najave da će obimnija vakcinacija u jednoj Nemačkoj početi u martu, a u Francuskoj tek od aprila.

- Borimo se da dobijemo vakcinu kada i članice EU, možda sa dva, tri dana zakašnjenja - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da se radi o velikoj borbi, svedoče i reči ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je naveo da će mala količina vakcina stići do kraja godine, a da će ih dovoljno biti tek na jesen sledeće godine.

- Čak 96 odsto vakcina već su kupile bogate zapadne zemlje. Imala sam sastanak s jednom kompanijom koja proizvodi vakcine i oni su mi rekli da vakcinu možemo da dobijemo u četvrtom kvartalu 2021. jer su za sada već prodali sve zalihe - otkrila je premijerka Ana Brnabić.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Konsultant za imunizaciju Unicefa i Svetske banke i predsednik Društva za javno zdravlje Srbije Dragoslav Popović kaže da je realistična izjava da će masovna vakcinacija kod nas početi u aprilu sledeće godine i da bi dobrim delom bila završena do septembra.

Ko će je prvi primiti?

 

Jasno je propisano ko su prioriteti za vakcinaciju: to su prema rečima naših stručnjaka prvo kovid zdravstveni radnici, pa onda ostali medicinari, zatim policija i vojska, onda hronični bolesnici i stariji.

Kasnije, i ostali građani koji žele da prime vakcinu.

- Vakcina nam je potrebna, ali i za to je potrebno vreme. Moramo biti svesni da će vakcina dovesti do kolektivnog imuniteta, ali takođe da ne možemo celu naciju da vakcinišemo istog trenutka. Biće ljudi koje neće moći da je prime iz različitih razloga, biće mlađih od 18 godina, za koje ona nije predviđena... - izjavio je nedavno prof. Branislav Tiodorović za "Blic".

 

Odobrava ih ALIMS

Sve vakcine će proveriti i njihovu upotrebu dozvoliti Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

- Procedura za registraciju vakcine odnosi se na procenu podataka o kvalitetu, efikasnosti i bezbednosti. Postoji deo kontrole kvaliteta koji je obavezan za sve serije vakcina, ne testira se klinički, već farmaceutsko-hemijsko-mikrobiološki kvalitet na osnovu uzorka koji stigne. Ono što je u ovom momentu neizvesno jeste da ne možemo da odgovorimo na pitanje koliko je dugotrajna efikasnost vakcine - rekao je Pavle Zelić iz ALIMS-a.

Koje su u igri?

 

Kompanije "Fajzer" i "Biontek" predale su dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korone u Srbiji, a i prve doze ruske vakcine "sputnjik" za laboratorijsku kontrolu stigle su nedavno u našu zemlju.

Od ostalih, u svetu su razvijene i vakcine američke kompanije "Moderna", pa kineske kompanije "Sinovak", ali i britansko-američka Oksford-Astrazeneka.

Kako je više puta najavljeno, Srbija će pregovarati sa svim proizvođačima, a građani će moći da biraju koju će da prime. Vakcine će biti besplatne za sve građane, ali vakcinisanje neće biti obavezno.

Sve spremno za vakcinaciju

Kada je sama organizacija u pitanju, stručnjaci objašnjavaju da je pre svega neophodno napraviti i plan nabavke špriceva i igala kojima će se vakcine davati, ali i obezbediti dovoljno kadra zbog obimnosti posla.

- Najverovatnije ćemo morati da angažujemo dodatne ljude, ako nam je sistem sad već preopterećen, mogu da pomognu studenti i drugi zdravstveni radnici. U nekim zemljama se vakcinacija sprovodi kroz apoteke, pa ne vidim zašto ne bismo mogli i njih da mobilizujemo - rekao je za Dragoslav Popović.

To potvrđuje i dr Tiodorović.

- Što se naše zemlje tiče, do sada su urađene sve potrebne pripreme i spremni su kapaciteti za vakcinaciju. Određeno je gde će biti vakcinacija, ko će je izvoditi i koji su prioriteti. Ipak, nije realno očekivati da će Srbija odjednom dobiti dva, tri miliona vakcina, ali se nadamo da ćemo dobiti bar 500.000.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading