EFEKTI VAKCINE PROTIV KORONE NISU VEČNI: Evo koliko će trajati imunitet posle primanja

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.12.2020

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Efekti vakcine protiv korona nisu trajni, ali se pretpostavlja se da imunitet posle vakcinacije trajati do dve godine, kaže Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

RepublikaFoto: Tanjug
Marija Gnjatović

Ona je navela da ostaje da se razvije trajnija formula vakcine.

Gnjatović je za TV Pink rekla da je najvažnije koliko je vakcina bezbedna i efikasna.

- Postoji i nekoliko kineskih vakcina proizvedenih na klasičan način sa umrtvljenim virusom, dok su ostale vakcine su bazirane na RNK virusu - rekla je Gnjatović.


Dodala je da je moguće da je virus korona mutirao više od 12.000 puta i objasnila da virusi stalno mutiraju u prirodi i da je to uobičajen proces.

- Imamo sreću da ovaj virus mutira tako da ne izaziva značajne promene niti u virulentnosti niti u uzrokovanju teže kliničke slike. Uglavnom se radi o tzv.neutralnim mutacijama bez efekta na širenje ili simptome bolesti - objasnila je Gnjatović.

Gnjatović kaže da su vakcine protiv kovida-19 već rezervisane i da za Srbiju neće biti pitanje koju vakcinu da uzme, već koja je dostupna, kao i da je na regulatorinim telima da ispitaju njenu bezbednost i efikasnost.

Kako kaže, Srbija je će uzeti dostupne vakcine, a nema ništa protiv da to budu i kineske.
 
 

- Oni su testirali veliki broj u trećoj kliničkoj fazi, možda ne treba eksperimentisati sa novim vakcinama na novom virusu - rekla je Gnjatović.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading