Nova knjiga episkopa Irineja istočnoameričkog

Autor:

Vesti

09.12.2020

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upravo je iz štampe izašla nova i interesantna knjiga Njegovog Preosveštenstva episkopa istočnoameričkog G.G. Irineja (Dobrijevića), pod naslovom: ''Pravoslavni duh i etika kapitalizma : Studija slučaja na primeru Srbije i Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve''.

Foto: Institut za političko umrežavanje

Izdavač ovog, obimom nevelikog, ali značajem velikog, dela jeste Institut za političko umrežavanje, uz podršku Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma, MIR Publishing, Centra za konzervativne studije i L'association Paris-Berlin-Moscou. Nije zgoreg podsetiti da je Preosvećeni vladika Irinej, zapravo, duhovni pokrovitelj Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma, organizacije-suizdavača ovog dela, koju je blaženopočivši Njegova Svetost arhiepiskop pećski, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski G.G. Irinej odlikovao Ordenom Svetog cara Konstantina, u sklopu obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog Edikta, 2013. godine Gospodnje.

Autor predgovora i priređivač bografije autora ovog dela je Časni đakon Hadži Nenad M. Jovanović, direktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma. Na ovom mestu on, između ostalog, kaže: ''U našo široj, pa i intelektualnoj, javnosti je često prisutna, krajnje simplifikovana i, suštinski, pogrešna percepcija Crkve, kao društvenog činioca, kojem nije imanentno bavljenje društvenim zbivanjima i procesima, koje u radikalno sekularističkom narativu, ne pripadaju duhovnoj i metafizičkoj sferi, kako ih predstavnici ove škole mišljenja doživljavaju''. Nešto dalje, on ističe da: ''redovi pred nama predstavljaju dragoceni kamičak u građevini našeg razumevanja misije i prizvanja Crkve, koja će biti od naročitog interesa i polze za svakog pravoslavnog hrišćanina, ali naročito za one koji prepoznaju potentnost i važnost pitanja iz domena političke teologije, sociologije religije, ali naročito politikologije religije''. 

 

Knjigu će, u najskorije vreme, biti moguće nabaviti u knjižarama knjižarskog lanca Delfi, u knjižarama Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (ul. Kralja Petra 2 i ul. Mije Kovačevića 11B), kao i u drugim knjižarama, u kojima je i inače moguće nabaviti izdanja Instituta za političko umrežavanje i Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading