ĐILASA SE ODRIĆU I SARADNICI: Pred najavljenu krivičnu prijavu u aferi "Most" pokušavaju da se izvuku!

Autor:

Vesti

07.12.2020

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boris Ranković, bivši generalni direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i saradnik Dragana Đilasa u vreme dok je ovaj bio gradonačelnik prestonice, pokušava izgleda da se izvuče iz afere "most" po principu "samo tetki da odnesem lek".

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Most na Adi

Samo tri dana pošto je najavljeno da će grad Beograd ove sedmice podneti krivičnu prijavu da bi tužilaštvo ispitalo sve sumnje vezane za sporne ugovore, nameštanje poslova, izvlačenje državnog novca tokom Đilasovog mandata i gradnje mosta oglasio se Ranković, pokušavajući da ubedi da je čist kao suza.

Uprkos funkciji koju je obavljao, Ranković tvrdi da nije znao da je 22. avgusta 2008. isplaćeno 2.491.506,84 evra za konsultantske usluge za izgradnju mosta firmi "Seal commercilas", čiji je zastupnik bio Rajan Rajičić. Iako je taj Rajičić, kako su objavili mediji, imao ortačku firmu sa njim, a inače je i bliski je prijatelj Đilasovog kuma Dragana Ješića. Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), konkretno u registracionoj prijavi iz maja 2012. vidi se da su Rajičić i Ranković vlasnici po 50 odsto kapitala firme "Real Motorsport d. o. o." iz Beograda.

Đilas: Most plaćen zbog štednje

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dragan Đilas

I Đilas se juče osvrnuo na aferu oko gradnje Mosta na Adi:

- Cena mosta, da li je skup ili jeftin, određuje se po kvadratu gradnje. Most je koštao 160 miliona evra. Kada podelite sa kvadraturom, metar kvadratni košta 3.700 evra i jeftiniji je od francuskog. Smanjuje gužve u saobraćaju, štedi pare i vreme građanima. I zato je most plaćen, a ne zbog kampanje. Građen je zbog građana i ljudi. Onda gledaj, lafčino, vidiš ga.

Na izgradnju Mosta na Adi potrošeno je, kako se navodilo, oko 460 miliona evra. Kako je već pisao Srpski telegraf, on je i pre dve godine objasnio da je tih 300 miliona evra otišlo na saobraćajnice, na šta je reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pitajući "oje to pristupne saobraćajnice koštaju 300 miliona evra"

Ranković pak tvrdi da uopšte nije znao za taj konsultantski ugovor i da sa Rajičićem nije imao nikakav poslovni aranžman (?!).

- Nikad nisam čuo za grčku kompaniju koja je potpisnik tog ugovora niti mi je poznat osnov po kom su vršena plaćanja u iznosima koji se pominju. Nikad za vreme svog gotovo osmogodišnjeg mandata u Direkciji za građevinsko zemljište nisam davao ni pismene ni usmene naloge da se trećim licima ili kompanijama, bile one domaće ili strane, isplaćuju naknade ili provizije koje nemaju uporište u zakonu, javnim nabavka ili, u konkretnom slučaju, EBRD, što je takođe lako proverljiva činjenica - ispričao je on u intervjuu portalu Embargo.

On dalje tvrdi da direkcija, dok je on bio njen direktor, nije poslovala sa Rajačićem, što, otkada se saznalo za tu aferu, niko i nije naveo. Upitan otkud onda zajednička firma s njim, na šta ukazuju podaci iz APR, a zbog čega se, između ostalog, dovodi u vezu sa aferom, on priznaje da ga poznaje iz auto-moto sporta:

- Ako mislite na "Real Motorsport", u pitanju je sportsko društvo koje se registruje u APR i čiji sam bio član sa udelom od 50 odsto pet meseci (od maja do oktobra 2012) da bih ostvario pravo na akreditaciiju kao takmičar za učešće na auto-trkama. Nikakve poslovne ni novčane transakcije nisam imao s tim sportskim društvom, osim što sam bio takmičar na auto-trkama. To što je Rajan Rajičić takođe bio član tog sportskog društva, neko je iskoristio da predstavi kao dokaz o mojoj navodnoj umešanosti u ovu aferu.

Ranković, kao i mnogi drugi, sada se pere od Dragana Đilasa, što dovoljno govori o samom lideru SSP, kao čoveku i kao nekadašnjem poslodavcu, ocenjuje generalni sekretar Saveta za monitoring i borbu protiv korupcije Transparentnost Mario Spasić.

- Bilo kako bilo, objašnjenje da "nije znao" gde idu milioni evra građana Beograda, jednostavno, sa aspekta vođenja istrage, ne pije vodu i potpuno je neverovatno. Svaki tužilac zna da "ja ne znam ništa" nije nikakav dokaz, pogotovu u konkretnom slučaju, gde se radi o nekadašnjem direktoru direkcije koja je vodila proces izgradnje - kaže on za Srpski telegraf.

Kako se ko od Đilasovih pulena javlja tako se, dodaje Spasić, podgrevaju sumnje da su milioni evra građana Beograda odlazili na različite strane i bez ikakve kontrole:

- Đilas, umesto da pruži jasne dokaze i specificira o kakvim se "konsultantskim uslugama radi", on preti tužbama i njegovi satrapi vređaju sve one građane koji žele odgovore na sva postavljena pitanja. Ovde se sada ne odustaje!

Sporna imovina braće Đilas

1. decembra 2012. objavljeno da se Đilas, tada gradonačelnik Beograda i lider DS, častio dupleksom. Stan je formalno kupio Dragan Ješić, direktor firme "Chalet", čiji je vlasnik "Multikom grupa". Đilas podnosi tužbu, tvrdi da stan nije njegov, već da ga iznajmljuje od Ješića. Dobija spor u rekordnom roku, posle godinu dana. I već novembra 2015. Đilas kupuje od Ješića taj stan od 185,43 kvadrata, uz ostavu i tri garažna mesta po netržišnim uslovima. Između ostalog, za 350.000 evra, mada je cena na toj lokaciji dvostruko veća. Posle samo dve sedmice taj stan prepisuje supruzi Ivi i njihovoj deci. Nameću se zato pitanja kada nije govorio istinu, te da da li je uopšte bilo uplate, odnosno transakcije ili je ugovor fiktivan i da li u ovome ima elemenata pranja para

2. vilu na Dedinju od 579 kvadrata vrednosti 900.000 evra, kako su pisali mediji, Đilas je kupio u maju 2011. preko "Multikoma" tako što su prethodni vlasnici osnovali firmu "Chalet" i kao imovinu preduzeća ubacili i tu luksuznu kuću. Krik je objavio da se na ovaj način plaća manji porez nego kad bi nekretninu kupovao direktno. Vila je zatim prodata 2017. po 200.000 evra nižoj ceni i to tadašnjem direktoru "Krušika" Mladenu Petkoviću i to pred izbijanje afere "Krušik", kojom su đilasovci pokušali da nanesu štetu namenskoj industriji, izazovu haos i nerede u državi

3. brat lidera SSP Gojko Đilas, kako su mediji nedavno otkrili, (ne)posredno ima neverovatnih 35 nekretnina

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading