(FOTO) Vučević: Čelično prijateljstvo Kine i Srbije ostvareno u kontaktima Vučića i Si Đipinga i dalje će se razvijati

Autor:

Vesti

07.12.2020

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je posle video konferecije sa predstavnicima Komunističke partije Kine na svom instragram profilu poručio da će partnersvo dve zemlje, kao i dva lidera, biti nastavljeno i u narednom periodu.

RepublikaFoto: instagram.com/milosvucevic_gradonaceln
Miloš Vučević

- Čelično prijateljstvo Kine i Srbije ostvareno kontaktima dvojice lidera - Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, razvijaće se i u narednom periodu, u šta sam se uverio posle današnjeg video-sastanka sa visokim predstavnicima KP Kine, koji su me detaljno upoznali sa dugoročnim ciljevima razvoja NR Kine do 2035. godine, kao i sa nedavno usvojenim preporukama za formulisanje 14. Petogodišnjeg plana za nacionalni i ekonomski društveni razvoj NR Kine. Ovaj dokument je ključna agenda koja će odrediti pravce kretanja Kine u izgradnji moderne socijalističke države nakon postizanja cilja umerenog prosperitetnog društva. Naglašavam da je Kina u poslednjih 5 godina postigla izuzetne rezultate u borbi protiv siromaštva, gde je uspela da skoro 56 miliona ljudi iz ruralnih oblasti oslobodi balasta apsolutnog siromaštva. Takođe, u ovom periodu otvoreno je više od 60 miliona novih radnih mesta, a u 2020. godini, uprkos teškoćama izazvanim pandemijom kovida 19 na svetskom nivou, očekuje se da BDP dostigne skoro 15 triliona američkih dolara. Po rečima Si Đinpinga, Kina planira da u predstojećem periodu formuliše novu strategiju tzv. "dvostruku cirkulaciju" kojim će bliže povezati domaće i inostrano tržište, a benefite te saradnje će ostvariti obe strane. U novom petogodišnjem planu poseban akcenat biće na kvalitetu prozivoda, kao i jačanju snage Kine u oblasti digitalne ekonomije i sajber prostora s težnjom da Kina učini glavni proboj u razvoju ključnih tehnologija i postane globalni lider u inovacijama. Očekujem da se strateško partnerstvo naših zemalja nastavi i da novi impuls u ekonomiji našu saradnju podigne na još viši nivo – naveo je Vučević na svom instagram profilu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading