NOVE MERE OD PETKA!? Gotovo sve se zatvara u 17, a evo šta će biti sa poštama i bankama

Autor: Objektiv, Republika

Vesti

02.12.2020

09:29

Zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom Krizni štab je preložio Vladi nove mere, koje bi trebalo da budu prihvaćene u četvratk, a počeće da važe od ovog vikenda. One se prvenstveno tiču skraćenja radnog vremena gotovo svih objekata u Srbiji.

Tanjug/S. MILJEVIĆ/T. VALIČ

Novim merama koje je Krizni štab predočio Vladi gotovo da nema sektora koji nije uključen. I ovaj put u fokusu su bili ugostitetljski objekti, a prvi put su se u paketu našle i mnoge druge uslužne delatnosti.

Koliko su se mere promenile u odnosu na postojeće? Pogledajte kompletan spisak do kada će šta raditi i koliko je to drugačije u odnosu na postojeće mere.

Ugostiteteljski objekti

 

Nova mera: Predlog medicinskog dela je da restorani, kafići i barovi, klubovi, kao i igraonice i kladionice rade do 17 sati. Vikendom ovi objekti uopšte neće raditi.

Postojeća mera: Ugostiteljski objekti po još uvek važećoj meri rade do 18 sati svakog radnog dana i vikendom.

 

Još neizvesno kako će raditi pošte i banke

Ono što nije definisano ovim merama je i kako će raditi pošte i banke koje su do sada imale normalno radno vreme. Sa objavljivanjem detalja čeka se konačna odluka Kriznog štaba i usvajanje Vlade koje bi prema saznanjima trebalo da se desi već u četvrtak.

 

Tržni centri

 

Nova mera: Tržni centri takođe neće moći da rade duže od 17 sati radnim danima, a vikendom će ostati zatvoreni, novi je predlog Kriznog štaba. To sada važi i za sve ostale butike i prodavnice i van tržnih cenatara.

Postojeća mera: Do sada su tržni centri mogli da rade do 18 sati, kao i kafići, dok su prodavnice i butici van tržnih cenatra, recimo u pešačkim zonama ili bilo gde kao zasebni lokali, mogle da rade do 21 sat. To je novom merom onemogućeno, pa se katanac na vrata stavlja i njima.

 

Apoteke, pumpe, dostava hrane

Novim pravilima nije dotaknuto ni radno vreme benzinskih pumpi za točenje goriva, apoteka i dostava hrane putem kurira.

Oni mogu da rade 24 sata, sedam dana u nedelji.

Podsećamo, iako za pumpe i dalje važi da će moći da rade non-stop, pravilo je da prodavnice unutra pumpi rade kao i sve ostale, a da posle tog vreman smeju da prodaju samo gorivo.

Uslužne delatnosti

 

Nova mera: Prvi put u trećem talasu mere Kriznog štaba idu u pravcu svih drugih uslužnih delatnosti. Tako, u predlogu lekara stoji i da kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade do 17 sati radnim danima, dok vikendom neće raditi uopšte. Dakle, od petka u 17 sati do ponedeljka u 05 ujutru.

Postojeća mera: Do sada Krizni štab nije ograničavao radno vreme ovih uslužnih delatnosti, ali je u velikom broju opština na gradskom nivou postojalo kao mera da rade do 21 sat, kao i prodavnice, dok su vikendom radili skraćeno.

Privatna arhiva

Prodavnice prehrambene robe

Nova mera: Provanice prehrambene robe mogu da rade do 21 sati kako radnim danima tako i vikendom. Ta mera se nije menjala, tako da prodavnice prehrane nisu pretrpele značajnije promene.

Pozorište i bioskop

 

Nova mera: Pozorišta i bioskopi će u narednom periodu ako je suditi po novim pravilima raditi svakog radnog dana i vikendom do 17 sati.

Postojeća mera: Ustanove kulture dosadašnjim pravilima rade do 18 sati, odnosno do tog vremena mora da bude zavšena poslednja filmska projekcija.

 
Pijace

 

Nove mere: Bez promena u pravilniku Kriznog štaba ostaju pijace koje će radnim danima raditi regularno, dok je vikendom njihovo radno vreme ograničeno od 6 sati ujutru do 15 h popodne.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading