"Od SRPSKIH nacionalista do onih koji pobedu u ratu nazivaju okupacijom": Dačić najoštrije iskritikovao ODLAZEĆI režim u Crnoj Gori!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.11.2020

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluku da Srbija ne protera crnogorskom ambasadora iz Beograda treba tumačiti kao dobru volju kojom se pokazuje da naša zemlja ne želi na takav način da rešava probleme u odnosima sa Crnom Gorom, rekao je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, uz napomenu da zapravo i ne zna kakve probleme Srbija ima sa crnogorskim narodom.

RepublikaFoto: Tanjug/ Sava Radovanović
Ivica Dačić

- Nikad ti problemi nisu postojali, oni su samo indukovani sa željom da se neko očuva na vlasti. Zato me ne čudi što je odluka ishitrena. Nisu imali kad da čekaju, jer da je prošlo pet dana ne bi bili u situaciji da donose te odluke - rekao je Dačić na konferenciji za novinare u parlamentu.

Dačić je ocenio da je odluka Crne Gore o proterivanju ambasadora Srbije “prolazna”, jer će uskoro, kako kaže, biti izabrana nova vlada.

- Ovo je pečat na sve što je uradila administracija Mila Ðukanovića do sad. I kako se razvijala…od srpskih nacionalista koji su bili glavni u napadu na Dubrovnik, pa do onih koji pobedu u Prvom svetskom ratu smatraju kao srpsku okupaciju….Ja možda imam malo drugačije mišljenje, mislim da se okupacija više kretala ka Beogradu nego ka Crnoj Gori - rekao je Dačić.

Dačić, koji je bio i šef srpske diplomatije smatra da je to ministarstvo na čelu sa ministrom Nikolom Selakovićem donelo ispravnu odluku u skladu sa diplomatskom praksom, u smislu da naša država odgovori na akt kakav je u ovom slučaju donela Crna Gora.

RepublikaFoto: youtube.com/ Nemanja 00
Milo Đukanović

On je naveo da je predsednik Srbije, po njegovoj oceni, ispravnog stanovišta da odnosi sa Crnom Gorom ne treba da zavise od odlazeće administracije Mila Ðukanovića i da Srbija treba da povuče potez koji oni ne očekuju.

- A to znači da povučemo potez koji bi išao u pravcu jačanja odnosa. Šta sad mogu da zamere zbog ovakve odluke Srbije? - upitao je Dačić.

Kada je reč o odluci Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, Dačić napominje da bi, ako bi to tako bilo, Srbija svaki dan trebalo da proteruje nekog ambasadora.

- Pa čekajte, šta sve oni govore o Kosovu? Nije valjda Mojkovačka bitka i podgorička skupština nešto što je teže nego narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno priznavanje Kosova - dodao je Dačić.

Kaže da je očigledno reč o političkom činu i da je pre uskraćivanja gostoprimstva Božoviću, ako neko misli da je izašao iz okvira Bečke konvencije, bilo drugih diplomatskih poteza koji su mogli da uslede pre ovog.

Dačić je naglasio da je stav Srbije da želi dobre odnose sa svima u regionu i da ne želi da koristimo bilo koju pojedinačnu situaciju za zaoštravanje odnosa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading