DR KISIĆ TEPAVČEVIĆ ŽESTOKO ODBRUSILA NOVINARU: Kovid-19 nije vremenska prognoza!

Autor: Republika

Vesti

28.11.2020

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Darija Kisić Topavčević, ministarka za rad i socijalna pitanja, bila je gost jutarnjeg programa na TV Prvoj, gde je govorila o nizu aktuelnih tema, počev od situacije u domovima za stare i ustanovama socijalne zaštite.

RepublikaFoto: Printscreen/TV Prva
Darija Kisić Tepavčević i Filip Čukanović

Prema njenim rečima, u tim ustanovama vrši se aktivan nadzor, a zaražena su 922 korisnika, što je četiri odsto ukupnog broja korisnika.

- I jedan oboleli, jedna preminula osoba nam je od ogromnog značaja, to je važno napomenuti. Ako poredimo sa zemljama u Evropskoj uniji, procenti su kod njih mnogo veći, To nam nije reper, isključivo gledamo nas. Od samog početka su mere rigorozne i to je jako važno. Mi te mere stalno i ažuriramo. Imajući iskustvo Italije i Španije, akcenat svih preventivnih mera je da se sačuvaju naši sugrađani. To je bio koncept od samog početka i to je odgovor na pitanje zašto su bile rigoroznije mere. Bila je ideja da se zaštite najugroženiji i to smo uspeli. Najviše je zaraženih do 60 godina, a stariji su prihvatili obrasce ponašanja i uspevaju da sačuvaju zdravlje.

Na pitanja da li imamo razloga da strepimo i kakav nas dan očekuje u subotu, doktorka je odgovorila oštro, da se ne može tako govoriti.

- Kovid-19 nije vremenska prognoza. Situacija je takva kakva jeste, detektujemo najveći broj zaraženih, hospitalizovanih i smrtnih slučajeva od početka pandemije. Na respitatorima je više od 250 sa potencijalom smrtnog ishoda. Ako gledamo broj hospitalizovanih i onih koji su otpušteni iz bolnice, imamo plus 300 pacijenata. Činjenica je da testirano najveći broj ljudi, ali to govori da je situacija ozbiljna.

Upitana za "Crni petak" i dan kada je ogroman broj građana otišao u tržne centre i prodavnice, okupljajući se tako mimo preporuka Kriznog štaba, doktorka je rekla da su joj te slike izgledale tužno.

S- like koje smo videli, mene su lično rastužile. Ukoliko se maske nose na ispravan način, to je značajan vid prevencije. Ne nosi se maska zbog kontrole, već zbog sopstvenog zdravlja - prokomentarisala je. 

- Očigledno je da će se to odraziti na epidemiološku situaciju. Ako se veći deo stanovništva bude pridržavao mera, za desetak dana možemo da očekujemo rezultate - napomenula je. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading