(VIDEO) DOKTORKA STOJANOVIĆ OBJASNILA! Rešena misterija: Evo da li su pušači zaštićeniji od korone od nepušača!

Autor: Republika

Vesti

27.11.2020

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Ana Stojanović, načelnica odeljenja pulomogije KBC Bežanijska kosa, otkrila je kako se prepoznaje korona upala pluća, šta je to saturacija, ali i praktični savet poput onog šta da pomirišetew i otkrijete imate li jedan od glavnih kovid simptoma - gubitak čula mirisa!

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Ana Stojanović

Dr Stojanović je gostujući u emisiji javnog servisa rekla i da je grip skroz različit od kovida kao i da situacija nije ni približno ista kao kod običnog gripa - stari dobropoznati grip zahvata samo respiratorne organe, a kovid je sistemsko zapaljenje i izaziva promene u čitavom organizmu, na srcu, bubrezima...

Istraživanja, kaže ona, pokazuju da smo najzarazniji kad mislimo da nam nije ništa odnosno kad nemamo simptome!

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

- U prvih 2-5 dana od dodira sa virusom smo najzarazniji, pa je važno ispitati kontakte. Potom sledi groznica, povišena temeperatura, jeza, drhtavica, često, ali ne i uvek, zatim problemi sa čulom ukusa i mirisa. Ove simptome možete i sami da otkrijete mirišući limun, pomorandžu, šećer, sirće... Kada bolest uzme maha, posle 5-7 dana, javlja se i osećaj nedostatka vazduha koji prati malaksalost, obamarlost, probadanje i težina u grudima - objašnjava pulmolog.

Kod korone rendgen daje odgovor a stetoskop ne jer je on odličan kod bakterjskih upala pluća ali ne i kod virusnih. Ona je dodala i da je ova bolest samoizlečujuća, a terapija koja se daje pacijentu samo pomaže da se njegov organizam sam sa njom izbori.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Da korona voli čista pluća nije tačno. Pušači su u podjednakom riziku kao i svi ostali - naglašava dr Ana i apeluje na sve nas sledećim rečima: da obratimo pažnju na ponašanje, držimo udaljenost od dva metra, nosimo maske uz važnu napomenu da je potreban kontak duži od 15 minuta da bismo se razboleli.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading