(VIDEO) OTIŠAO JE VELIKI ČOVEK! PREDSEDNIK VUČIĆ: Vječnaja pamjat učitelju, saborniče i oče

Autor: Republika

Vesti

22.11.2020

12:08 >> 12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na sahranni patrijarha Irineja. Sve detalje predsednikovog obraćanja možete pratiti na www.republika.rs.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

- Jedno vreme se završilo, samo ovozemaljsko, vreme patrijarha midrosti i ljubavi. Njegova svetsost sklopio je oči kako je i živeo u miru sa sobom, bogu i ljudima. Imao je jasne ciljeve boga, ljubav i Srbiju i njegov bog je bio bog koji prašta, a ljubav je bila osnova njegove vere. Njegova Srbija je ona koja ne ume da mrzi. Njegov Hram simbolizuje večnost i on je bio naš hram saborni. Pred njim se nismo delili. Umeli smo da volimo koliko je on voleo. Imao je jasne ciljeve – Boga, ljubav i Srbiju - rekao je predsednik Vučić.

Kako je istakao, ljubav je bila osnova svake patrijarhove vere, i kao kod svakog pravog hrišćanina, bila je veća od svega ostalog, jer je dobro znao da su i vera i nada nemoguće bez ljubavi, bez srca koje se predaje i Bogu i ljudima.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

- A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi - ukazao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je Hram Svetog Save, koji je patrijarh toliko želeo i završio, hram baš te i takve Srbije.

- Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zađevica, zavisti, zlobe i mržnje - rekao je Vučić.

- Beskrajno sam voleo patrijarha Irineja. On je pazio na moju decu, koliko i ja. Baš i kao o ljudima u Srbiji - dodao je predsednik.

- Otišao je veliki čovek, naš patrijarh Irinej. Vječna pamjat učitelju, saborniče i oče - rekao je predsednik.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
milan306

22.11.2020 11:56

Ogromna tug,suze i muk...

Ivana

22.11.2020 11:59

Pravoslavlje se uzdiglo i formiralo ponovo zahvaljujuci zalaganjima u zaslugama Patrijarha Irineja. Tezak zadatak ceka novog patrijarha.

Rade

22.11.2020 12:08

Ceo život je radio pošteno čitav svoj život proveo je u crkvi i dosta toga je uradio za crkvu i naše svetinje. Neka mu je večna slava.

Peki

22.11.2020 12:09

Izgubili smo velikog čoveka i velikog patrijaha.