Srpska ambasada o SRAMNOJ zabrani Božoviću da položi vence: Za crnogorsko ministarstvo je to ISTORIJSKI FALSIFIKAT

Autor: Republika

Vesti

11.11.2020

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović nije, kao što je bilo najavljeno, položio venac oslobodiocima Budve i palima za slobodu u Prvom svetskom ratu povodom oslobođenja grada Budve 8. novembra 1918. godine. Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore nije odobrilo tu aktivnost.

RepublikaFoto: youtube.com/srpskartv/printscreen
Vladimir Božović

Kako se navodi u saopštenju iz ambasade Srbije, Ministarsvo spoljnih poslova Crne Gore sinoć je pozvalo ambasadora Vladimira Božovića na razgovor i saopštilo stav da polaganje venca na spomen ploču u Budvi smatraju kao grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom.

- Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori je shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obeleži 11. novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila - polaganjem venca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu, naveli su iz Ambasade.

Na Spomen ploči koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931. piše: "Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva". Iznad tog natpisa uklesane su reči Petra Petrovića Njegoša "Pokolenja, djela sude..."

- Dakle, na ploči koja simbolizuje pobedu, oslobođenje kao univerzalnu vrednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu. Ambasada je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavestila Ministarsvo spoljnih poslova Crne Gore. Ministarsvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom. Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori, takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamerne i netačne, a naročito neutemeljene tvrdnje da je reč o istorijskom falsifikatu, saopšteno je iz Ambasade Srbije.

 

 

 

Oni su poručili da današnji dan treba da bude dan mira i pomirenja.

- Pošto je danas Dan primirja i Pobede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje odlažemo planiranu aktivnost polaganja vijenca. Istovremeno izražavamo nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obeležava u celom slobodarskom i civilizovanom svetu, saopšteno je iz ambasade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading