Saopštenje Zaštitnika građana: NOVINARI RADE POD PRITISCIMA, SPREMAMO SISTEMSKU PODRŠKU ZA NJIHOVU ZAŠTITU

Autor: Republika

Vesti

02.11.2020

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da novinari u Srbiji već više godina rade u teškim uslovima, neretko izloženi fizičkim i verbalnim napadima i najavio da će jedinstvena baza podataka o napadima na novinare, koju ova institucija pravi sa strukovnim udruženjima i sindikatima, predstavljati jednu vrstu sistemske podrške.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Pašalić

- Više puta sam upozoravao na loše stanje u medijima i tražio da se kazne odgovorni za pretnje i napade na novinare, čiji položaj i rad su posebno otežani u uslovima aktuelne pandemije. Takođe, ubistva i fizički napadi na novinare i njihovu imovinu već dugi niz godina nisu rešeni - rekao je Pašalić povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

- Nadležne institucije su dužne da stvore bezbedno okruženje za njihov rad, a baza podataka koju pravimo predstavlja samo jedan od koraka u tom pravcu. Jedinstvena baza podataka o napadima i pritiscima na novinare biće neka vrsta sistemske podrške radu i nezavisnosti novinara s obzirom da iza nje stoji institucija Zaštitnika građana kao nezavisna državna institucija visokog ranga koja se bavi zaštitom ljudskih prava - naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo da bi ova baza podataka trebalo da bude involvirana u Akcioni plan za primenu Medijske strategije, kao i da će u njoj poseban akcenat biti stavljen na ekonomske pritiske jer su novinari najviše izloženi takvim pritiscima i zbog toga što oni najviše utiču na njihov život i profesionalni rad.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija 2013. godine, posle ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona tokom izveštavanja iz afričke države Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading