REPUBLIKIN RETROVIZOR: Smrt Amfilohija potresla ceo region, formirana nova Vlada Srbije, crveno-beli briljirali na terenu!

Autor:

Vesti

01.11.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proteklu sedmicu za nama obeležili su brojni događaji. Smrt mitropolita Amfilohija potresla je ceo region, Srbija je dobila vladu, Grčku i Tursku zadesila je velika katastrofa nakon serije zemljotresa, a crveno-beli su u četvrtak briljirali na terenu pobedivši Slovan rezultatom 5:1.

RepublikaFoto: facebook.com/Mitropolija
Mitropolit Amfilohije

Preminuo mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović (82) preminuo je u 8.20 u petak, pošto mu se dan ranije zdravstveno stanje naglo pogoršalo u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, gde je ležao od 6. oktobra, kad je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus. 

Njegova smrt potresla je čitav region, a od mitropolita su se javno oprostile brojne javne ličnosti, političari, sportisti...

Mitropolit će biti sahranjen danas 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej. Mesto sahrane je inače želja mitropolita, a grob u kojem će počivati mitropolit pripremljen je za njegovog života.

 

Formirana Vlada Srbije

Na čelu nove vlade po drugi put je Ana Brnabić, a novi tim premijerke dobio je podršku većine poslanika, a podršku Vladi dali su naprednjaci, socijalisti, kao i SVM, SDPS, JS, PUPS-Tri P i SPAS.

RepublikaFoto: Tanjug/N.ANĐIĆ
Ana Brnabić

Brnabićeva predstavila šest glavnih ciljeva

1. borba protiv KOVID-19

2. očuvanje interesa srpskog naroda na KiM

3. borba protiv kriminala i mafije

4. očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije

5. vladavina prava

6. ekonomsko jačanje zemlje

Spisak svih ministara možete pročitati OVDE.

Zemljotresi u Grčkoj i Turskoj

U snažnom zemljotresu koji je pogodio egejsku obalu Turske i istnočno grčko ostrvo Samos, poginulo je najmanje 28 ljudi, a povređeno više od 800.

Nakon prvog, najjačeg potresa od sedam stepeni, usledilo je stotinak manjih, od kojh je najmanje 16 bilo jače od četiri stepena, a to područje je zapljusnuo i "mali cunami".

Prema poslednjim informacijama, u Izmiru je poginulo najmanje 26 ljudi, objavio je ministar zdravlja Fahretin Koča. Turska služba za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) saopštila je da je 831 osoba povređena u Izmiru i u još tri provincije. Ministar zdravlja rekao je da je njih 25 na intenzivnoj nezi.

Nastradale dve osobe sa Kosova

Dve osobe poreklom sa Kosova stradale su u zemljotresu u Turskoj, saopšteno je juče iz ambasade privremenih prištinskih institucija u Ankari.

Na Samosu je dvoje tinejdžera poginulo kada se na njih obrušio zid, a povređeno je dvadesetak ljudi. Dvoje povređenih, od kojih jedan četnaestogodišnji dečak, prebačeno je u Atinu, a sedmoro hospitalizovano na ostrvu.

Crveno-beli pobedili Slovan

Crvena zvezda pokazala je u drugom kolu Lige Evrope da apsolutno ima čemu da se nada kada je plasman iz grupe L u pitanju.

Crveno-beli su savladali Slovan rezultatom 5:1, čime su ih pretekli na drugom mestu na tabeli.

Ben El-Fardu je dao dva gola, Milan Gajić, Aleksandar Katai, Dijego Falčineli po jedan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading