OVAKO JE MITROPOLIT IZGLEDAO U MLADOSTI: Objavljena retka fotografija Amfilohija!

Autor: Republika

Vesti

30.10.2020

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović upokojio se jutros u Podgorici posle teške borbe sa virusom korona.

Foto: facebook.com/Mitropolija
Mitropolit

Budući Amfilohije a tada tek zamomčeni Risto izgledao je ovako. U vreme ovih fotografija, bio je samo skromni student beogradske Bogoslovije.

Risto Radović rođen je na pravoslavni Božić, 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1962. godine.

 

Pored teoloških nauka, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, studirao je klasičnu filologiju. Postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu.

 

Odatle prelazi u Atinu, u kojoj, za vreme sedmogodišnjeg boravka, pored svakodnevne parohijske službe, uspeva da doktorira, a tezu, koju inače piše na grčkom jeziku, o Svetom Grigoriju Palami, brani uz najvišu moguću ocenu. Potom, godinu dana provodi na Svetoj Gori, a onda je pozvan da predaje na Ruskom pravoslavnom institutu „Sveti Sergije" u Parizu od 1974. do 1976, gde uz ostalih pet jezika koje je savladao, usavršava i francuski jezik.

 

 

Po povratku, u Beogradu je biran za dekana Bogoslovskog fakulteta i vanrednog profesora, krajem 1985. izabran je za episkopa banatskog sa sedištem u Vršcu, odakle je uoči Božića 1990. godine došao i na Cetinju ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorsko-skenderijsko-brdsko-zetskog i pećkog trona egzarha. Ustoličen je u veoma teško vreme. Nakon duge komunističke vlasti mnoge crkve su bile zapuštene, a broj sveštenika je umanjen, a čitave generacije su bile pod dejstvom komunističke ideologije, može se pročitati na Vikipediji na srpskom jeziku. 

1976 у Паризу ,Матија Бећковић и јеромонах Амфилохије,потоњи митрополит црногорски.. Posted by Православна Митрополија Црногорско-Приморска on Friday, November 10, 2017

Amfilohije je podstakao obnovu crkava i manastira i povećao broj sveštenika. Pokrenuo je 1992. glasilo Crnogorsko-primorske mitropolije „Svetigora", a pokrenuo je i široku izdavačku aktivnost.

Komentari (0)

Loading