Ministar finansija Siniša Mali o novom mandatu: Lavovski se borimo da napravimo dobre rezultate

Autor: T.K.- B.K.

Vesti

30.10.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi mandat na čelu Ministarstva finansija Siniša Mali doživeo je kao svojevrsno priznanje za rezultate koje je postigao vodeći ovaj resor u prethodnom mandatu. U razgovoru za Srpski telegraf ističe da će se uz kolege iz Nemanjine 11 lavovski boriti da Vlada napravi dobre rezultate, kako u sferi ekonomije tako i u svim ostalim ključnim tačkama programa Vlade, koje je najavila premijerka Ana Brnabić. Tokom razgovora ministar je otkrio da ga kolege ministri uglavnom zovu kada im zafali para za njihove resore.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Siniša Mali

* Među retkim ste ministrima koji su zadržali resor.

- Počastvovan sam i ponosan što mi je i u novoj vladi Srbije ukazano poverenje da vodim resor finansija. Kada sam prvi put postao ministar, bili smo usred fiskalne konsolidacije, a naš zadatak je bio da taj posao uspešno završimo, zatim, da održimo makroekonomsku stabilnost i da nađemo način da Srbija raste još brže. Međutim, kada se desila pandemija koronavirusa, pred nas su stavljeni neki novi izazovi. Svet je stao i sve zemlje sveta su se našle u do sada neviđenoj situaciji. Mislim da smo reagovali pravovremenim, snažnim i odlučnim ekonomskim merama koje su spasle privredu i pomogle građanima Srbije. To su potvrdile međunarodne finansijske institucije, a to potvrđuju i dosadašnji podaci o privrednom rastu, koji će, verujemo, biti na nuli, što će biti najbolji rezultat u Evropi. U novom mandatu pred nama su, dakle, novi izazovi, ali verujem da vrednim radom i pametnom ekonomskom politikom možemo da se izborimo da građani Srbije što manje osete posledice ove pandemije, kako zdravstveno tako i ekonomski.

* Imaćete više koleginica u Vladi. Šta će ta nova energija doneti?

- Napravljen je odličan izbor ministara i ministarki u novoj Vladi Srbije, a veoma mi je drago što je Ana Brnabić na njenom čelu i u ovom mandatu. O njenom radu najbolje govore njeni rezultati i to je ono što se jedino računa. Drago mi je i što će polovinu našeg tima činiti žene jer, verujem, da će to doneti neke nove poglede, vizije, energiju, koji će doprineti daljem, intenzivnijem, razvoju naše zemlje na svim poljima. Pred Srbijom su veliki izazovi, ali spremni smo i sposobni, kao tim, da se s njima izborimo.

* Gde sebe vidite za pet godina? Kao ministra, u diplomatiji, privatnom biznisu...

- Ne bih da predviđam šta će biti za pet godina. To je dug period, tokom kojeg se mnogo toga može promeniti. Pogledajte koliko se ceo svet promenio za samo nekoliko meseci. A šta se sve još može dogoditi za pet godina, ko to još može da zna? Ono što bih voleo i na čemu ćemo vredno raditi jeste da u narednih pet godina ostvarimo program "Srbija 2025", koji podrazumeva da će prosečna plata biti 900 evra, a penzija 430 evra.

* Da li ste ranije sarađivali s nekom od novih koleginica? Kakva su iskustva?

Foto: ST/D. KADIĆ
Siniša Mali

- Sa Irenom Vujović sam imao zaista odličnu saradnju dok sam bio gradonačelnik Beograda, a ona na funkciji pomoćnice gradonačelnika. I kasnije, kada je postala predsednica opštine Savski venac, imali smo zaista dobru saradnju. Kao ministar finansija sam sarađivao i sa Anđelkom Atanasković, i to na temu reforme namenske industrije, takođe sa Majom Gojković, dok je bila predsednica Skupštine Srbije, sa Marijom Obradović dok je bila poslanik u parlamentu, sa Tatjanom Matić, koja je bila državni sekretar u ministarstvu koje sada vodi. Od početka pandemije virusa korona imali smo i nebrojeno sastanaka sa Darijom Kisić Tepavčević. Verujem da ćemo svi i dalje lepo sarađivati jer imamo zajednički cilj i igramo u istom timu.

Nisam od onih koji lako odustaju

* Da li je tokom prethodnog ministarskog mandata bilo trenutaka kada ste poželeli da dignete ruke od svega?

- Nisam čovek koji lako odustaje i diže ruke onda kada stvari ne idu kako treba. Naprotiv! Mislim da bi oni koji me dobro poznaju rekli da nikada ne odustajem i da mogu da budem samo uporniji ako imam neku prepreku. Život je konstantna borba i sastoji se od uspona i padova. Kada dođu teški trenuci, ne odustajem i ne predajem se, već radim i borim se više. Posao koji radim nije lak, nosi mnogo odgovornosti, stresa, teških odluka, ali kada znate da radite pravu stvar, da radite u interesu građana Srbije, za bolju budućnost sve naše dece, onda, na kraju krajeva, ne smete ni da pomislite da dignete ruke. Nego radite i borite se još intenzivnije.

* Kažete da je premijerka u ekspozeu navela "prave stvari". Na šta konkretno mislite?

- Ekspoze koji nam je predstavila premijerka Ana Brnabić pokrio je oblasti i teme koje su od značaja za dalji napredak i razvoj Republike Srbije i za životni standard građana. Vlada Srbije će imati šest osnovnih ciljeva, među kojima su i dalja borba protiv KOVID-19, očuvanje naših interesa na Kosovu i Metohiji, borba protiv kriminala, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ekonomsko jačanje naše zemlje.

Sa ženama u Vladi Srbija će se brže razvijati

Prava stvar je što će se još više ulagati u ekonomske reforme i u program "Srbija 2025", kao i u zdravstvo, te što će biti izvršena kompletna digitalizacija zdravstva, što će se nastaviti izgradnja novih puteva i pruga, beogradskog metroa, što ćemo nastaviti da pomažemo omladinsko preduzetništvo, što obrazovanje ostaje jedan od glavnih prioriteta... Naravno, prioritet nam ostaje privlačenje stranih direktnih investicija i otvaranje novih fabrika.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Siniša Mali

Ono što je posebno važno jeste da imamo stabilnu ekonomsku situaciju, najmanji pad BDP u Evropi, javni dug, koji je pod kontrolom, rekordno nisku nezaposlenost... Stvari koje je premijerka navela u ekspozeu nisu spisak lepih želja, već realni ciljevi i zadaci koje će Vlada Srbije uspeti da ostvari.

Tim pun energije

* Šta mislite o novom sastavu Vlade? Da li je dobra odluka da se sve oroči na godinu i po dana?

- Zadovoljan sam sastavom nove vlade Srbije i odgovorno tvrdim da smo spremni da odgovorimo na sve izazove koji su pred nama. Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio, nove parlamentarne izbore možemo da očekujemo na proleće 2022. godine. Pred nama je sada godinu i po dana danonoćnog rada i borbe za Srbiju i njene građane, i to u neverovatno teškim uslovima pandemije. Vidim da su i novi, ali i stari ministri puni energije i da su spremni da se uhvate ukoštac sa svim izazovima koji nas očekuju.

* Među šest ciljeva nove vlade su ekonomske teme. Šta možemo da očekujemo po tom pitanju?

- Apsolutni prioritet nam je sprovođenje programa "Srbija 2025", uz očuvanje makroekonomske stabilnosti. Uspeli smo da sprovedemo fiskalnu konsolidaciju, da Srbiju stavimo na mapu najuspešnijih ekonomija u Evropi, da povećavamo plate i penzije, minimalnu cenu rada, da stvorimo adekvatno poslovno okruženje za privrednike, da privučemo strane investicije. Sad treba da idemo korak dalje - da otvorimo još više radnih mesta, da izgradimo još više auto-puteva i železnice, da nastavimo da otvaramo fabrike i da se borimo za bolji život svakog građanina Srbije.

Trčanje za bistriju glavu

* Da li i dalje aktivno trčite s obzirom na to da su zbog korone otkazani gotovo svi maratoni?

- Trčim redovno, to mi pomaže da razbistrim glavu i da malo predahnem od svakodnevnih obaveza. Naučen sam da je sport obavezni i sastavni deo zdravog načina života, a sada je više nego važno misliti na zdravlje i čuvati ga. Zato trčanje nikada ne preskačem, već koristim svaku priliku da trčim na Adi Ciganliji ili u Košutnjaku. I svoje klince sam od malih nogu učio da treba da se bave sportom, tako da je to danas obavezni deo njihove svakodnevice.

* Ko će vam više nedostajati u Vladi, Dačić ili Ljajić?

- Da se ne uvredi niko od njih, ali meni u životu mogu da nedostaju samo moja deca (smeh).

* S kim ste u prošloj vladi najbolje sarađivali?

- Sa svim kolegama iz prethodne vlade sam imao dobru saradnju. Možda sam u malo specifičnijoj poziciji nego drugi ministri jer mene uglavnom zovu kada treba da se izdvoji neki dodatni novac za njihove resore (smeh). Tako da to nekad mogu da budu i malo teži razgovori. Ali naš zajednički zadatak je da sarađujemo u interesu i za dobro građana Srbije i tako smo i radili, a tako će, siguran sam, biti i u novoj vladi Srbije.

Ministri me uglavnom zovu kada treba da se izdvoji dodatni novac za njihove resore

 

* Srpski BDP najmanje će pasti, ako uopšte padne, ove godine u Evropi. Kako vidite taj rezultat, a kako kritike dela opozicije da je to lako postići kad nam je polazna osnova niska?

Foto: ST/D. KADIĆ
Siniša Mali

- Ceo svet se ove godine suočava sa krizom kakva nam nije poznata i čiji se kraj još ne nazire. U takvim uslovima Republika Srbija se lavovski bori i postiže zaista dobre rezultate na ekonomskom polju. Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče najavio, mi ćemo uplatiti jednokratnu novčanu pomoć od 10.000 dinara za 120.000 medicinskih radnika, koji će od 1. januara imati i najveće povećanje plata u javnom sektoru. Nezaposlenost u drugom kvartalu ove godine je na istorijskom minimumu i iznosi 7,3 odsto. Minimalna cena rada će biti uvećana 6,6 odsto, a penzije 5,9 odsto od 1. januara naredne godine. Takođe, javni dug je na nivou od 57 odsto iako smo imali velika izdvajanja od oko 5,8 milijardi evra kao vid podrške privredi i građanima.

Građani znaju da cene rad i rezultate

* Bili ste gradonačelnik Beograda. Kako vam sada izgleda grad, kakve rezultate SNS može da očekuje na gradskim izborima 2022?

- Grad Beograd se razvija i raste iz dana u dan. Kada sam postao gradonačelnik, obećao sam da će Beograd postati "grad kranova i dizalica", a danas svaki Beograđanin ili gost grada može da se uveri da je to obećanje i ispunjeno.

Pogledajte samo Beograd na vodi, projekat oko koga smo trpeli kritike i udarce sa svih strana. Danas je to deo grada koji može da parira svetskim metropolama, sa prelepim zgradama, divnim šetalištem, tržnim centrom čije nam otvaranje predstoji, a koji će biti najveći u regionu.

Na svakom koraku u Beogradu imate gradilišta, imate izgrađene kilometre vodovodne i kanalizacione mreže, asfaltirane puteve, nove dečje parkove, nove urbane džepove.

Građani Beograda to vide i cene i siguran sam da će SNS na narednim gradskim izborima ostvariti odličan rezultat jer iza sebe imamo konkretne projekte, ostvarene za dobrobit i u interesu stanovnika glavnog grada.

Podsetiću vas da je do pre nekoliko godina Srbija bila poslednja po stopi rasta u Evropi, a sada smo prvi, i to prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda. Tim rezultatom možemo i moramo da budemo zadovoljni.

Foto: ST/D. KADIĆ
Siniša Mali

To što opozicija kritikuje rezultate koje smo postigli, a koje je potvrdio i jedan MMF, govori o njima, a ne o nama. Osnova za privredni rast nam uopšte nije bila niska jer je rast BDP prošle godine bio 4,2%. Ako budemo na nuli, to će značiti da smo upravo na tom nivou od prošle godine. To najbolje govori o tome koliko se naša ekonomija promenila - dok najveće ekonomije padaju, naša se drži na nogama, što znači da smo postali otporni na krizu. Mi ćemo nastaviti da radimo i da se borimo, a oni neka nastave da kritikuju jer ništa drugo i ne znaju.

Da se ne uvrede ni Dačić ni Ljajić, ali meni u životu mogu da nedostaju samo moja deca

 

* Koja vas je laž o srpskoj ekonomiji koju je izgovorio neko od protivnika vlasti najviše iznervirala (zabolela)?

- Uh, mnogo toga! Generalno mi je žao kad čujem da se umanjuju ekonomski uspesi Srbije jer vidim da je nekima teško da prihvate da Srbija može u ekonomiji da bude najbolja. Teško im je da prihvate da imamo najveći rast u Evropi, javni dug pod kontrolom, pa onda kritikuju kad imamo suficit, a onda i deficit... Pa zašto dajemo 100 evra, zašto povećavamo plate i penzije... Treba da se naviknemo da pobeđujemo, a ne da gubimo. Ipak, drago mi je kad u poslednje vreme vidim da im ponestaje ideja za kritiku jer znaju da dobro radimo i da nemaju šta da kažu. Valjda čuju da nas hvale i sve međunarodne finansijske institucije, pa veruju da oni znaju bolje od njih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading