KONOV KOEFICIJENT DIVLJA! Srbija oborila crni rekord po broju zaraženih, ALI I OVA BROJKA TREBA DA NAS ZABRINE!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

24.10.2020

08:12

Broj novoobolelih od virusa korona ponovo je zabeležio rekord od početka pandemije, Beograd je i dalje označen kao glavno žarište, a Krizni štab upozorava na poštovanje preporučenih preventivnih mera, kako brojke u narednim danima ne bi postale još dramtičnije.

Tanjug/S. MILJEVIĆ
Predrag Kon

Ne samo da je broj obolelih, koji u poslednja 24 sata iznosi 579 novih slučajeva, zabrinjavajući, već je u znatnom porastu i takozvani "Konov koeficijent".

On je juče bio 7,05 odsto, a viši je bio samo 12. jula, kada je iznosio 7,09 odsto. Ovde ne možemo uzeti u obzir "Konov koeficijent" od 24. marta, kada je iznosio preko 60%, ali tada je i bilo znatno manje testiranih.

Foto: Ilustracija

Koliko je situacija ozbiljna pokazuje činjenica da je ova brojka u jeku drugog talasa jedva prelazila četiri odsto, dok je 19. oktobra ova brojka eksplodirala, kada se popela na zabrinjavajućih 6,43 odsto i od tada je u konstatnom porastu.

Na važnost ovog pokazatelja još na početku borbe sa virusom korona ukazao dr Predrag Kon, a kako je jednom prilikom objasnio, "za epidemiju se može reći da je pod kontrolom, pa čak i gašenjem, kada je ovaj koeficijent ispod 0,5 odsto, odnosno kada je tek svaki 200. od svih testiranih pozitivan".

 

 

Nažalost, prema poslednjim podacima, mi smo van ovog bezbednog iznosa, s obzirom na to da smo prešli kritičnu brojku od pet odsto.

 

Ako uzmemo u obzir i nekoliko proteklih dana, primetno je da je takozvani "Konov koeficijent" ispod tri odsto poslednji put zabeležen 13. oktobra i tada je iznosio 2,12.

Photo by Gustavo Fring from Pexels
Foto: Ilustracija

U narednim danima oscilirao je između tri i četiri odsto, da bi sada bio jedva nešto niži od neslavnog rekorda zabeleženog u julu. On na početku epidemije jeste bio viši, ali treba uzeti u obzir da je tada bilo testirano znatno manje pacijenata.

Ovaj drastični porast brojki svakako treba da nam bude upozorenje i opomena za poštovanje propisanih epidemioloških mera.

 

 

 

Pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao "da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ovaj brojka padne ispod pet odsto". Sa druge strane vreme za pooštravanje mera je kada "Konov koeficijent" dostigne vrednost veću od dva.

- Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje - rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

 

 

Komentari (0)

Loading