ISTIČE ROK ZA TAČIJA: Sud u Hagu se izjašnjava o optužnici!

Autor:

Vesti

23.10.2020

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šestomesečni rok za potvrđivanje optužnice protiv nekadašnjeg komandant u OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe OVK Kadrija Veseljija zvanično ističe u subotu. Sud do petka nije objavio odluku sudije za prethodni postupak specijalizovanih veća Kosova (poznatog i kao sud za zločine OVK) o potvrđivanju optužnice koju je 24. aprila podiglo specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Sudija optužnicu može da potvrdi, da je vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci, ali može i da iz bezbednosnih razloga odluči da se u javnosti ne objavljuje njegova odluka, odnosno da se taj momenat odloži, kao u slučaju Saljiha Mustafe, čija je optužnica objavljena dva meseca nakon potvrđivanja, tek nakon što je uhapšen i izručen Hagu.

U svakom slučaju, ukoliko i kada bude potvrđena, optužnica mora biti objavljena pre početka suđenja, propisano je Pravilnikom o radu Specijalizovanih veća.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom terete za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine osoba čiji su identiteti poznati i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i ljudi drugih nacionalnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading