Vučić o dijalogu Beograda i Prištine: Spremni smo na kompromise, ali OVO moramo da menjamo!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.10.2020

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas na panelu posvećenom odnosima Beograda i Prištine, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, da je Srbija spremna da razgovara o suštinskim i velikim pitanjima, ali da kompromis mora biti upravo to - kompromis, a ne nametanje Srbiji bilo čega, jer nije rešenje.

RepublikaFoto: A. Nalbantjan
Aleksandar Vučić

- Moramo da radimo snažnije i da svi, i veliki međunarodni igrači, pokušamo da nađemo i postignemo kompromisno rešenje - rekao je Vučić na panelu na kojem su učestvovali i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i istakao da treba saslušati sve političke ideje.

- Moramo uložiti mnogo napora i moramo da budemo strateški i tehničko-politički orijentisani - rekao je Vučić i dodao da će Srbija biti potpuno privržena procesu i uloziće puno napora u pronalaženje kompromisa.

Na konstataciju moderatora debate, Kamerona Mantera, bivšeg ambasadora SAD u Srbiji, da je neophodno građenje javne svesti o potrebi žrtve kako bi se postigalo rešenja i pitanja šta radi na tome, Vučić je ponovo istakao da je neophodan konsenzus.

On je ukazao da u prištinskoj javnosti ne postoji ta ideja ,već samo insistiranje da se sve mora rešiti priznanjem nezavisnosti, da Priština dobiju sve, da neko izvrši pritisak na Srbiju i da Beograd prizna Kosovo.

Predsednik je rekao da nije zadovoljan ni nivoom racionalnog i realnog pristupa građana u Srbiji ovom problemu, iako, ističe, vlada stalno govori istinu, iako nije lako diskutovati o realnim opcijama o pitanju kakvo je Kosovo.

Vučić je naglasio da obe strane vide jedna drugu, ne samo kao političke protivnike, već kao nacionalne protivnike sa kojima treba da se bore, i da to vlasti u Srbiji i Prištini moraju da menjaju.

- Moramo da budemo realniji - zaključio je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
Tijana

22.10.2020 15:58

Za normalizaciju i stabilnost odnosa izmedju Beograda i Prištine mora da postoje dobri dogovori i kompromisi iz kojih će se izroditi interesi države.

Branko

22.10.2020 15:59

Nakon Vašingtona svima na Zapadu je jasno da nema nikakve šanse da Srbiji nametnu neko rešenje kojim bi srpski narod bio ponižen.

Maki

22.10.2020 16:03

Тешко јесте, Срби су увек пружали први руку и попуштати, време је да то увиди и ЕУ.

Lovac

22.10.2020 16:09

Da bi kompromisno resenje bilo postignuto neophodno je da ono bude prihvatljivo za obe strane, sto ovde jos ucek ocigledno nije slucaj.