Đurić: Danas su Srbi kadri da se političkim sredstvima bore za svoje interese na KiM

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.10.2020

07:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novoimenovani ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić rekao je da je na tu funkciju izabran u trenutku kada su dve zemlje na pragu mogućeg redefinisanja odnosa, koji bi i pored neprijateljstva iz bliske prošlosti i nesuglasica koje i danas postoje između dve zemlje trebalo da se vrate na kolosek starog prijateljstva i savezništva.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Marko Đurić

Ðurić je u intervjuu dnevnom listu "Politika" istakao da je u interesu Srbije da popravi svoj imidž u društvu i da uspostavi nove kanale saradnje sa najvećom vojnom, političkom i ekonomskom silom sveta.

- To nije odstupanje od naše zvanične politike neutralnosti, već je reč o upotpunjavanju te politike - kazao je Ðurić.

Na čelu vladine Kancelarije za Kosovu i Metohiju Ðurić je proveo više od sedam godina, a kao najveći uspeh izdvaja to što je očuvan kakav - takav mir, kao i političko ujedinjenje i konsolidciju Srba u južnoj pokrajini.

Navodi i da se ne mogu izbrojati zgrade, kuće, javni objekti koji su izgrađeni ili rekonstruisani u prethodnih sedam godina.

- Najveći rezultat, međutim, nije materijalne prirode. U periodu u kojem sam bio na čelu Kancelarije za KiM, naši ljudi u pokrajini su iz atmosfere defetizma i gotovo beznađa ponovo izrasli u jedan ponosan i snažan kolektiv - naglasio je Ðurić.

Ono što je zatekao kada je postao direktor Kancelarije za KiM, kako kaže, jesu nasleđeni sporazumi koji su vezivali ruke Srbiji na Kosovu i Metohiji.

- Srbi na Kosmetu su bili takoreći prepušteni sami sebi, posvađani i razjedinjeni, ostavljeni na milost i nemilost albanskom političkom establišmentu, koji je srpske političke predstavnike kupovao sitnim privilegijama i tretirao ih kao puku dekoraciju - dodao je.

Ističe i da je Srbima nad glavom "visila" pretnja novih masovnih činova nasilja i proterivanja.

- Danas su Srbi kadri da se političkim sredstvima i jednim glasom bore za svoj položaj i interese na Kosovu i Metohiji - kazao je nekadašnji direktor vladine kancelarije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (61)

Loading
Nevena

18.10.2020 08:00

Dobra odluka i ispravna politika. Svakako da treba da gajimo prijateljske odnose.

lak

18.10.2020 08:01

Tacno tako.

Kosta

18.10.2020 08:12

Samo mirnim putem moramo se izboriti za KIM. I tamo i ovde ima političara koji su kadri da tu borbu izvedu do kraja.

Mica

18.10.2020 08:25

Svako se moramo boriti za svoje interese.Samo da izgradjujemo dobre odnose i da ocuvamo mir.