TADIĆ: Biljana Srbljanović nesvesno ili namerno - LAŽE!

Autor: n1info.com

Vesti

02.11.2017

20:59

Predsednik Socijaldemokratske strane (SDS) Boris Tadić rekao je da nije tačna izjava Biljane Srbljanović da su Demokratska stranka i on lično zaustavljali izgradnju spomenika Zoranu Đinđiću.

Tanjug
Napao spisateljicu: Boris Tadić

- Gospođa Srbljanović ovom prilikom ili nesvesno obmanjuje građane Srbije ili namerno laže - kaže Tadić u pisanoj izjavi i podseća na to šta bivša vlast nije uradila i na razloge zašto neke ideje nisu ostvarene.

- Istina je da je pre deset godina, upravo na inicijativu Demokratske stranke i uz moju političku podšku, doneta odluka o izgradnji Memorijala Zoranu Đinđiću unutar Gradske galerije, koja je trebalo da bude izgrađena na Trgu Republike. Takođe, istina je da su tada izgradnju memorijala i Gradske galerije u Skupštini Grada Beograda blokirali odbornička grupa Demokratske stranke Srbije i tadašnji radikali, a sadašnji naprednjaci - napisao je Tadić.

Dodaje da je DS, između ostalog, inicirala i postavljanje memorijalne ploče na Platou Zorana Đinđića i kući u kojoj je živeo.

- Istina je da smo u vreme mog predsedničkog mandata inicirali i realizovali postavljanje memorijalne ploče na Platou Zorana Đinđića i kući u kojoj je živeo, imenovanje Bulevara Zorana Đinđića, postavljanje spomenika u Prokuplju, donošenje odluke o izgradnji Memorijala Zorana Đinđića u sklopu Gradske galerije na Trgu Republike, a 2011. smo pokrenuli novu inicijativu za podizanje spomenika Zoranu Đinđiću, pošto su sve prethodne inicijative i odluke blokirali predstavnici sadašnje vlasti i DSS - navodi bivši predsednik DS.

Prema njegovim rečima, na mestu gde je planirano da stoji spomenik Đinđiću, sadašnja vlast je izgradila spomenik Gavrilu Principu.

- Doneta je odluka da spomenik bude izgrađen na platou ispred Vlade Republike Srbije, na uzvišici koja gleda na mesto na kom je Zoran Đinđić ubijen. Međutim, uprkos toj odluci, ova vlast je na tom mestu izgradila spomenik Gavrilu Principu. Podsećam javnost i na to da sve što smo do 2012. godine izgradili u znak sećanja na lik i delo Zorana Đinđića smo morali fizički da branimo od napada i skrnavljenja njegovih tadašnjih protivnika, a današnjih "poštovalaca i izgraditelja spomenika" - rekao je Tadić.

Komentari (0)

Loading