Đilas licemer sad i protiv investicija iz Holandije, a kad su kupili njegovu firmu, nije imao zamerki

Autor:

Vesti

20.10.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Đilas, lider SSP, ponovo je pokazao opasno licemerje pošto mu naprasno smetaju investicije iz Holandije, što nije bio slučaj kada je prodavao svoju firmu "Dajrekt medija" ili kada je građeno naselje Belvil na Novom Beogradu, kojim se na sva usta hvalio bivši režim.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dragan Đilas

Glavna Đilasova primedba je što je teško, kako tvrdi, ustanoviti ko su pravi vlasnici firmi jer su neretko skriveni.

Đilas je, naime, zamerio što je od 16,8 milijardi evra direktnih stranih investicija, koliko je za sedam godina ušlo u Srbiju, najviše novca došlo baš iz Holandije - 3,65 milijardi evra.

- Za mnogo firmi osnovanih u Holandiji teško je utvrditi ko je zaista vlasnik jer je on skriven. Firme predstavljaju advokati koji su ih i otvarali - napisao je on na Tviteru.

Ako bismo se služili tom logikom, nameće se onda pitanje zašto to skriveno vlasništvo nije bilo problematično kada je on prodavao svoju firmu "Dajrekt medija", a čiji je kupac, kako su pisali ovdašnji mediji, bila upravo holandska firma čiji se krajnji vlasnik "ne vidi".

Đilas je, naime, 2013. godine saopštio da je prodao "Dajrekt mediju" bugarskom biznismenu Krasimiru Gergovu, ali vlasnik je zapravo holandska firma "Askanijus". Zbog sumnje za prikrivanje stvarnog vlasništva, kako su pisali mediji, reagovali su čak i državni organi Holandije - poslali su dopis srpskim vlastima tražeći podatke o vlasništvu "Dajrekt medije". Dalja istraga je otkrila da vlasništvo te firme ide preko Holandije, Luksemburga, Britanskih Devičanskih ostrva, Samoe, Hongkonga sve do Francuske. Tu se trag završava, u firmi poznatoj po otvaranju fantomskih kompanija širom sveta, koja se pojavljuje u "Panamskim papirima".

Nije Đilas pokazao gadljivost ni prema novcu koji je u investicionom paketu, u kojem su učestvovali i holandski fondovi, iskorišćen za gradnju naselja Belvil, koje je završeno 2009. za nepune dve godine.

Takvim ponašanjem lider SSP, prema mišljenju direktora Centra za odgovorne medije Marka Matića, pokazuje da mu nije stalo ni do Srbije ni do budućnosti naše dece, već samo do ličnih interesa.

- Dragan Đilas svakodnevno pokazuje licemerje, kako u pogledu načina na koji je stekao bogatstvo u vreme dok je Srbija siromašila, tako i sada, kada iznosi neutemeljene i zlonamerne optužbe na račun stranih investitora - kaže za Srpski telegraf Matić.

Činjenice

- do 2007. obavljao funkciju direktora Narodne kancelarije predsednika republike

- od maja 2007. do jula 2008. bio ministar bez portfelja zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana

- od 19. avgusta 2008. do 24. septembra 2013. gradonačelnik Beograda

- iz DS se iščlanio krajem juna 2016. godine

- u aprilu 2019. godine formirao Stranku slobode i pravde

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading