BORKO IMA NAJMANJE PRAVA DA IŠTA PRIČA O KOSOVU! Naslednik Marka Đurića zapušio usta Stefanoviću i to na ĐILASOVOJ TELEVIZIJI

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.10.2020

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarijea za KiM Petar Petrović kaže da Borko Stefanović najmanje od svih građana Srbije ima pravo da se izjašnjava o Kosovu i Metohiji, dijalogu Beograda i Prištini i bilo čemu što ima veze sa životom naših sugrađana u južnoj pokrajini.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Borko Stefanović

- Stefanović na podmukao način pokušava da, koristeći najprimitivniju tviterašku pseudoargumentaciju, optuži predsednika Aleksandra Vučića za neiskrenost prema građanima - kazao je Petrović komentarišući stavove koje je Stefanović izneo gostujući na N1.

Kaže i da iako Stefanović dobro zna kako funkcioniše dijalog Beograda i Prištine, želi da ga podseti da Beograd pored tehničkih, odnosno ekspertskih razgovora, sa Prištinom vodi i dijalog na političkom nivou, što nisu razgovori o statusu.

- Zajednica srpskih opština je, na primer, ispregovarana u okviru političkog dijaloga, a tehničkim dijalogom su usaglašeni detalji. Dakle tehnički dijalog je bio i jeste u funkciji političkog dijaloga.


Iako politički dijalog danas nije statusni dijalog, u Borkovo vreme navodno tehnički dijalog jeste bio čisto statusni dijalog - naveo je Petrović u saopštenju koje je Kancelarija dostavila medijima.

Podseća da su Stefanović, Tadić i Jeremić prejudicirali status naše južne pokrajine kada je 2008. godine u Prištini samoproglašena nezavisnost Kosova, a "oni tada reagovali saopštenjem i pobegli u Rumuniju, ili kada je 2010. takav status dobio međunarodni legitimitet zahvaljujući njihovom pitanju Međunarodnom sudu pravde, ili 2011. kada je Borko ušao u rešavanje statusnih pitanja putem dijaloga prihvatajući prištinski carinski pečat i lične karte, razgraničivši faktički Srbe u centralnoj Srbiji od Srba na Kosovu i Metohiji..."

Od tada se, kaže Petrović, borimo da konačno Srbija na Kosovu i Metohiji dobije ono što pripada srpskom narodu, a nastojeći da ublažimo posledice "činjenice da je lično Borko Stefanović pristao na de-fakto granicu između Srba i Srba".
 


- I kada su se Srbi tada s pravom pobunili, Borko je sedeo na balvanima barikada, a zatim on i Tadić povukli podršku Srbima i tražili da se barikade na prelazima uklone - kaže Petrović i dodaje da za razliku od Stefanovića, predsednik Aleksandar Vučić sa građanima o Kosovu i Metohiji razgovara iskreno, upoznajući ih sa svom težinom situacije.

- Za razliku od Borka Stefanovića, koji je sve radio u pravcu puzećeg priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i za čijeg mandata je mnogo više od polovine članica UN priznalo nezavisnost Kosova, predsednik Vučić je rekao ne svaki put kada je od njega zahtevano implicitno ili eksplicitno priznanje, i izdejstvovao 18 povlačenja priznanja i tako sveo ispod polovine ukupnog broja članica UN broj onih koje su priznale Kosovo - naveo je Petrović.

Borko Stefanović pozvao je ranije u emisiji N1 javni servis da organizuje javno čitanje Izveštaja EK, pošto su, kako je rekao, građani Srbije uskraćeni da čuju šta tamo piše.

Kako je naveo, interesantna je poruka Lajčaka "da su SNS i Aleksandar Vučić podigli pregovore na temu statusa Kosova", čime je, smatra Stefamnović, potvrdio da naša vlast već godinama pregovara o statusu Kosova, a ne o tehničkim pitanjima.

On je podsetio da su i aktuelni direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković i njegov prethodnik Marko Ðurić govorili "nema nastavka pregovora dok se...pa je tu bilo raznih stvari. Oni se igraju diplomatije, i, što je najgore, igraju se životima ljudi na Kosovu".

Nasuprot tome, kako je rekao, Stranka slobode i pravde je dala "vrlo jasnu Deklaraciju o pomirenju, koja ima taksativne tačke kako treba pregovarati s Prištinom, bez priznavanja nezavisnosti Kosova".

- Mi hoćemo da pomognemo građanima Srbije i Srbiji, koja je u stvari najveća žrtva ovog režima - kazao je Stefanović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading