POČEO JE TREĆI TALAS! Doktor Kon upozorava: MOGUĆE UVOĐENJE VANREDNOG STANJA!

Autor: Tanjug

Vesti

12.10.2020

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd je prošle nedelje ušao u početak trećeg talasa koronavirusa, a u naredne dve nedelje možemo očekivati porast broja obolelih, rekao je jutros epidemiolog Predrag Kon.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Doktor Kon

Kon je gostujući u Novom jutru TV Pink ocenio da je Srbija sada u istoj situaciji kao sredinom juna, kada su građani doživeli da nikakvih preporuka nema i kada je vladalo ubeđenje da se epidemija završila.

- Obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, održavanje distance i higijena ruku. Neobično je da preporuka da se maske nose na otvorenom prostoru uopšte nije došla do javnosti - konstatovao je Kon.

On procenjuje da se prvog radnog dana ne očekuje povišena statistika, ali kaže da to ne znači opuštanje.

 

- Imaćemo možda danas i smanjenje broja obolelih jer je bio vikend i manje su se ljudi javljali. Ukoliko ne shvatimo da je ovo situacija kada vri u celoj Evropi, ulazimo u zimu kada dominiraju respiratorne bolesti, pa tako i kovid, ako ne razumemo da su prepruke važne, onda smo u problemu - predočio je Kon.

Kako objašnjava u naredne dve nedelje može se očekivati povećanje broja obolelih, ne samo u Beogradu nego u celoj Srbiji.

- Ulazimo u situaciju da se sve češće pominju restriktivne mere. To je prirodan tok, na nama je da to usporimo - dodao je Kon. Kako kaže, posao preventivne medicine se završava.

RepublikaFoto: Pexels
Foto: Ilustracija

Komentarišući izjavu dr Branislava Tiodorovića da, ukoliko se dogodi da u naredne dve nedelje broj obolelih naglo skoči na više od 500 zaraženih dnevno pa onda može da dođe i do obustave nastave u školama i fakultetima, Kon kaže da je za sada situacija u prosveti pod kontrolom, ali da ništa nije iznenađujuće.

 

- Tu je uspostavljen nadzorni sistem, ali imamo problem unošenja virusa unutar škola. Nadzorni sistem funkconiše, odvajaju se svi inficirani i sprečva se prenošenje, ali postoji rizik ulaska virusa. Međutim, ako taj inport virusa bude veliki, ne epidemiološki, već se dogodi oblevanje nastavnika onda se preduzimaju nove mere. U jednom trenutku će možda biti racionalnije, moguće u novembru, razmišljati o privremenom prekidu radu škola. Nama su inače probelm objekti sa više hiljada zaposlenih - rekao je Kon.

Na pitanje o eventualnom ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa u slučaju velikog broja zaraženih, Kon kaže da je to neprekidno pitanje, ali da on na njega ne zna odgovor.

- Tu postoje pravne dileme, ne znam da odgovorim - rekao je Kon na TV Pink.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading