ZAŠTITNIK GRAĐANA ZAHTEVA: Žrtvama porodičnog nasilja omogućiti pregled lekara sudske medicine!

Autor: Republika

Vesti

08.10.2020

14:18

Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je danas da nasilje u porodici nije problem određene porodice već celog društva i založio se da se žrtvama porodičnog nasilja, koje čine najčešće žene i deca, omogući hitan pregled kod lekara sudske medicine kako bi se utvrdili dokazi o tom činu i uspostavila uzročno-posledična veza između radnje i posledice nasilja.

Tanjug/T. VALIČ
Zoran Pašalić

- Mi tražimo da se omogući žrtvama nasilja u porodici da se ono što se desilo evidentira odmah i na pravi način pre nego što dođe do suda, da se ne bi desilo, što se dešava u velikom broju slučajeva, da žrtva promeni svoj iskaz u samom sudskom postupku - rekao je Pašalić na predstavljanju „Posebnog izveštaja Zaštitnika građana o radu grupa za koordinaciju i saradnju na području Grada Beograda“.

Pašalić je istakao da bi pregledi žrtava porodičnog nasilja trebalo da se obavljaju na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, ali i u drugim većim centrima u Srbiji, kako bi se čak i u slučaju da žrtva kasnije promeni svoj iskaz i negira da je doživela nasilje, obezbedilo da počinilac nasilja bude adekvatno kažnjen.

- Sada imamo situaciju da žrtva porodičnog nasilja odlazi u Urgentni centar gde se konstatuju povrede ali nema utvrđivanja uzročno-posledične veze nasilja čime se ostavlja prostor da počinilac nasilja ne bude kažnjen za svoje postupke - dodao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo da bi ovakvi pregledi bili jeftini i naglasio da će od lokalnih samouprava, sudova, tužilaštava i policije tražiti podršku za ovaj projekat a od profesora sudske medicine da organizuju obuke za postupanje u slučajevima porodičnog nasilja.

Ambasador Kraljevine Holandije Žil Bešor Puh izjavio je da je porodično nasilje i dalje postoji ne samo u Srbiji već u svim zemljama, uključujući Holandiju, i izrazio zadovoljstvo što holandska ambasada može da podrži ovakve inicijative u našoj zemlji. 

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović izjavila je da je za uspeh u sprečavanju porodičnog nasilja, pored dobrog normativnog okvira koji imamo, potrebna kontinuirana edukacija zaposlenih koji postupaju u slučajevima nasilja u porodici i obezbeđen dovoljan broj stručnog kadra u centrima za socijalni rad na šta je Zaštitnik građana često ukazivao i tražio od Ministarstva za rad da to obezbedi.

Stojanović je tokom predstavljanja izveštaja navela da je potrebno raditi i na unapređenju znanja svih građana da prepoznaju nasilje i da reaguju onda kada ga uoče, ističući da iako se izveštaj odnosi na slučajeve na teritoriji Beograda, mi moramo dopreti do svakog građanina Srbije u svakom delu Srbije.

U nastavku prezentacije izveštaja Stojanović i predstavnice Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović i Tanja Ignjatović su predstavile prikupljene podatke, zaključke i preporuke.

Posebni izveštaj je polazna osnova za projekat „Efikasne politike i jedinstvena praksa u podršci i zaštiti preživelih žrtava nasilja u porodici“, koji sprovodi Autonomni ženski centar, u saradnji sa Zaštitnikom građana i Forumom sudija Srbije, a uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Holandije. Izveštaj su izradili Zaštitnik građana i nevladina organizacija Autonomni ženski centar, uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Komentari (0)

Loading