ZAŠTITNIK GRAĐANA PORUČIO: Centar u Sokobanji bez radnika, ministarstvo HITNO da obezbedi nova zaposlenja!

Autor: Republika

Vesti

07.10.2020

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana zatražio je od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva finansija da što hitnije obezbede adekvatan broj stručnih radnika u Centru za socijalni rad Sokobanja jer ta ustanova već godinu dana radi bez ijednog socijalnog radnika i u takvim uslovima, između ostalog, zaključuje i međunarodna usvojenja dece.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
ZAŠTITNIK GRAĐANA Zoran Pašalić

Oba ministarstva su načinila propust u radu jer nisu preduzela sve neophodne mere da se obezbedi adekvatan broj stručnih radnika u centru u Sokobanji, koji je zbog toga prošle godine bez prisustva socijalnog radnika zaključio jedno međunarodno usvojenje, a do kraja godine ga očekuje još jedno takvo usvojenje, utvrdio je Zaštitnik građana i odredio rok od 60 dana u kojem oba ministarstva treba da ga obaveste o preduzetim merama.

Dužnost Ministarstva za rad je da obezbedi adekvatan broj stručnih radnika u centrima za socijalni rad kako bi se u punoj meri omogućilo ostvarivanje prava svih korisnika usluga socijalne zaštite, a naročito prava i najboljih interesa deteta kao i u postupcima porodičnog nasilja, ukazao je Zaštitnik građana. 

U postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, pokrenutom po pritužbi CSR Sokobanja da ima brojne probleme zbog smanjenog broja zaposlenih, Zaštitnik građana je utvrdio da je Centar još u oktobru 2019. godine obavestio nadležno ministarstvo da je ostao bez jedinog socijalnog radnika i da ima zaposlena samo dva stručna radnika, iako postoje tri upražnjena radna mesta. 

Zaštitnik građana je utvrdio da se CSR Sokobanja poslednjih šest godina, tačnije od 2014. godine, obraća nadležnom ministarstvu sa zahtevima za popunjavanje upražnjenih radnih mesta, ali da uvek dobija isti odgovor – da će o zahtevu biti odlučivano u narednom periodu. 

Centar dalje navodi da broj predmeta neprekidno raste, da nema zaposlenog nijednog socijalnog radnika, da nema dovoljan broj stručnih radnika i da su u centru trenutno zaposlena samo tri radnika - pravnik, supervizor i psiholog. 

U izjašnjenju Zaštitniku građana, Ministarstvo za rad je navelo da je ponovo tražilo saglasnost Komisije Vlade Srbije za zapošljavanje novih ljudi u centru u Sokobanji ali da o istom još nije odlučeno. Ministarstvo finansija je u izjašnjenju navelo da se o predlozima za davanje saglasnosti odlučuje jednom mesečno i da problemi najverovatnije nastaju jer centri ne obnavljaju svoje zahteve na mesečnom nivou.

Zaštitnik građana podseća da je još 2018. godine, zbog niza propusta u 30 slučajeva, nadležnim organima uputio zbirnu preporuku gde je posebno ukazano na problem nedovoljnog broja stručnih radnika u centrima za socijalni rad koji bi omogućio punu primenu standarda stručnog rada i adekvatno postupanje centara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading