Aleksandar Đurđev učestvovaće na konferenciji za novinare Instituta za političko umrežavanje

Autor:

Vesti

05.10.2020

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narodni poslanik i predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev najavio je danas da će učestvovati na konferenciji o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori u organizaciji Instituta za političko umrežavanje.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Aleksandar Đurđev

Institut za političko umrežavanje smatra da se srpski narod u Crnoj Gori danas nalazi na istorijskoj prekretnici. Srbi čine 30% stanovništva Crne Gore i uskraćena su im prava na rad, obrazovanje, lečenje, informisanje, religiju, komunikaciju sa porodicom u susednim državama, nacionalne simbole, jezik i kulturu. Srbi su činili jezgro litija koje su se oduprle nasrtaju režima Mila Đukanovića na imovinu Srpske pravoslavne crkve i jezgro birača koji su na izborima dali većinu glasova novoj koalicionoj vladi. Razočarani koalicionim sporazumom u kome nije bilo mesta kolektivnim pravima i položaju srpskog naroda u Crnoj Gori i kojim je potvrđeno da će nova vlada nastaviti da sledi politiku prethodne vlade prema Kosovu i Metohiji, te zabrinuti nastojanjima određenih političara i centara moći u Crnoj Gori i svetu da izopšte ili sami izaberu srpske političke predstavnike u novoj vladi, smatramo da je neophodno da se što hitnije pokrenu javne rasprave u kojima bi učestvovali srpski intelektualci, a koje bi za cilj imale kako rasvetljavanje položaja istorijskog i aktuelnog položaja srpskog naroda u Crnoj Gori, tako i pružanje konkretnih predloga za njegovo poboljšanje u budućnosti.

 

Fokus rasprave biće usmeren na sledeća pitanja: 

  • Uloga srpskog naroda u istorijskom procesu stvaranja države Crne Gore;
  • Nastanak i razvoj crnogorskog nacionalnog identiteta i njegov odnos prema srpskom nacionalnom identitetu;
  • Položaj i uloga Srpske pravoslavne crkve u savremenoj Crnoj Gori; 
  • Doprinos srpskog naroda i srpskih političkih partija u borbi protiv režima Mila Đukanovića; 
  • Perspektive odnosa između vlade Zdravka Krivokapića i zvaničnog Beograda; 
  • Ključni problemi srpskog naroda u Crnoj Gori danas: identitetski, politički, ekonomski i kulturni i 
  • Predlozi rešenja za sistemsko (institucionalno) poboljšanje položaja Srba u Crnoj Gori. 

Na konferenciji će pored Aleksandra Đurđeva učestvovati i profesori Čedomir Antić i Dejan Mirović, kao i brojni novinari i analitičari.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading