Svi detalji večere Grenela i Vučića: Srpski specijaliteti oduševili Amere, splavovi ih potpuno osvojili

Autor:

Vesti

24.09.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pogača na stolu i melodija pesme "My way" Frenka Sinatre, spoj srpske i američke tradicije, obeležila je večeru koju su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade priredili za Ričarda Grenela, izaslanika Donalda Trampa, i predstavnike američke međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) predvođene Adamom Bolerom.

RepublikaFoto: Instragram.com/printscreen
Ričard Grenel i Aleksandar Vučić

Već sam ambijent i poziv da na brodu uz večeru obeleže potpisivanje sporazuma o projektima vrednim gotovo četiri milijarde dolara bilo je gest koji je oduševio goste iz Amerike.

- Fantastično, sve je tako lepo uređeno i prefinjeno - komentarisali su predstavnici najmoćnije američke finansijske korporacije.

 

 

 

Običaje koji se u srpskoj tradiciji vezuju za pogaču, koja je inače bila ispred srpskog predsednika, Amerikanci su sa oduševljenjem prihvatili i ispoštovali.

SRPSKI MENI

Međutim, to je bio tek početak večeri.

- Srpski specijaliteti oduševili su goste. Pite, koje inače obožava predsednik Vučić, servirane su kao predjelo. Bilo je tu sira, kajmaka, ajvara - priča izvor Srpskog telegrafa.

Na meniju su se našle i ono što većina Srba naziva konkretnom hranom.

Oduševili ih splavovi

RepublikaFoto: Instragram.com/printscreen

Iako je atmosfera bila opuštena, veče nije moglo da prođe bez razgovora o novim projektima, planovima i zajedničkim poslovima.

- Posebno im se dopao Beograd na vodi. Bili su oduševljeni ovim projektom. Hteli smo da pokažemo lepotu našeg grada i na ovaj način - pričaju učesnici večere.

Kažu da su se Amerikanci posebno oduševili splavovima:

- Dopala im se obala reka, a najviše su komentarisali splavove koje su videli.

- Za one koje vole ribu, mogli su da uživaju u šniclama od soma, a za one koji preferiraju meso bilo je tu raznih đakonija. Od kasica, prepečenice, slanine pa do pečenja. Na stolu su bile punjene paprike i sarme... Probali su od svega pomalo. Sudeći po reakcijama, moglo bi se reći da im se dopadaju srpski tradicionalni specijaliteti - pričaju naši sagovornici.

RepublikaFoto: Instragram.com/printscreen

Kada je reč o piću, domaćini su i tu prednost dali srpskim proizvođačima.

- Srbija zaista ima vina s kojim može da se podiči, stoga smo i za ovako važne goste izabrali nekoliko najboljih belih i crvenih srpskih vina - pričaju učesnici večere.

Najveseliji Mali i Ana

Među najveselijim članovima srpske delegacije bio je ministar finansija Siniša Mali.

- Siniša se muzikom bavio još od mladosti. Kao i svi mi, uživao je u vrhunskom umeću orkestra Binički - navodi naš sagovornik.

Ni srpska premijerka nije krila dobro raspoloženje, te je osmehom i aplauzom pokazala koliko joj se dopada atmosfera.

ALABAMA U BEOGRADU

Atmosferu je dodatno podigla muzika za koju je bio zadužen vojni orkestar Stanislav Binički.

- To su vrhunski muzičari, mogu da odsviraju šta god poželite - ističu domaćini sastanka.

Koliko su dobri u svom poslu, svedoči i to što je Grenel zabeležio delić atmosfere i to podelio na Tviter profilu gde se, pored ostalog, čuje i da članovi delegacija pevaju čuvene pesme.

Vina i knjiga o Beloj kući

RepublikaFoto: Instragram.com/printscreen

Pre početka večere domaćini i gosti su razmenili poklone. Predsednik Srbije dvojici američkih zvaničnika Grenelu i Boleru poklonio je kutije sa srpskim vinima.

S druge strane, Trampov specijalac Vučiću je darovao knjigu "Bela kuća kroz istoriju".

- Hvala Ričardu Grenelu na posvećenosti i dobrom poslu koji obavlja za ceo region. I hvala na divnom poklonu - napisao je Vučić na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Poklon od Trampa

RepublikaFoto: Instragram.com/printscreen

Adam Boler, prvi čovek DFC, uručio je Vučiću poklon koji mu je poslao američki predsednik.

- Iz predsedničke rezidencije u Kemp Dejvidu pravo u Srbiju! Lični poklon predsednika Trampa - naveo je srpski predsednik.

- Srbi i Amerikanci u Beogradu pevaju o Alabami i Zapadnoj Virdžiniji, neverovatna noć - napisao je Grenel.

Na video-snimku koji je postavio na Tviteru čuju se zvuci pesama "Country roads" i "Sweet home Alabama".

Ni zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za energetiku Metju Čejs nije krio oduševljenje srpskim gostoprimstvom.

- Zaista neverovatna noć. Predani tim posvećen srpskom ekonomskom razvoju sa susedima - napisao je Čejs na Tviteru, ispod slike dve delegacije.

 

 

 

 

REAKCIJE

Siniša Mali, ministar finansija

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Milijarde dolara za privredu

- Amerikanci nude milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija, privrede i infrastrukturne projekte, a prva sredstva od DFC ćemo dobiti već do kraja novembra. Kada sam rekao da razmišljamo o milijardu dolara samo za garantnu šemu, oni su rekli - razmišljajte o milijardama dolara, a ne o jednoj milijardi. Tačna suma biće poznata krajem sledeće nedelje. Tada ću od njih dobiti ponudu. Planirano je da u narednih desetak dana budu realizovane tri važne stvari za privredu. Prva je garantna šema za mikro, mala i srednja preduzeća. Druga su projekti iz programa "Srbija 2025", koji je vredan 14 milijardi evra. Treće, Amerikanci su zainteresovani da daju podršku američkim investitorima da dođu u Srbiju i otvore fabrike.

Marko Đurić, Kancelarija za KiM

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Potencijalna ulaganja na Kosovu

Razgovarao je sa delegacijom DFC, predvođenom direktorom Jovanovićem, o potencijalima za ekonomska ulaganja u južnu pokrajinu i upoznao ih sa poljoprivrednim kapacitetima na KiM, mogućnostima razvoja turizma i važnošću unapređenja malog i srednjeg biznisa oslanjanjem na lokalne proizvođače i ljudske resurse.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Veliki događaj i korak dalje

- Otvaranje kancelarija DFC u Beogradu i razgovori o projektima tokom posete Ričarda Grenela predstavljaju veliki iskorak i pokazatelj su da SAD misle ozbiljno u vezi svega što je dogovoreno i da nije reč o predizbornom triku uoči izbora u Americi

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Mučenik

24.09.2020 17:20

KADA, NEPRIJATELJ POSTAJE NAJ...NAJVEĆI PRIJATELJ? Američki izaslanik mister-господин Grenel dobro je što je oduševljen Vučićem i Brnabičkom, koji ga izveli na balkansko-srpski provod i večeru i što je slušao zadovoljno naše lepe pesme. Valjda nisu Ana i Vučko zaboravili kako su slušali Kalinku i igrali Kazačok u sred Moskvi sa Putinom njihova je stvar. Dobro bi bilo da su zadovoljnom Grenelu objasnili šta su oni sve bombardovali i uništili u zenlji Srbiji i koje štete su materijalne naneli (kažu do sto milijarde dolara i ubili više hiljada vojnika i nedužnih građana i građanki Srbije). Od te njihove blagotvorne akcije mi još uvek ne možemo se oporaviti, osim Ane i Ace. Umesto da im kažemo o učinjenim zločinačkim nedelima naš vođa je uzeo za savetnika najvećeg zločinca prema nama Blera, a istom zločincu Klintonu je poklonio tri miliona dolara u predizbornoj kampanji njegovoj Hilari i da se ne nabrajam, on bolje zna ukoliko je i ole čovek? Zaboravio je, a kako?

Lazar

26.09.2020 16:29

@Mučenik - Ne možemo protiv njih. Isuviše smo slabi.

Marko

26.09.2020 16:55

Ne možemo se više zanositi da smo velika, bogata i jaka zemlja i da su nesvrstani sa nama. Veliki su uvek odlučivali o svemu.