TANJA FAJON JE PRISTRASNA NA RAČUN OPOZICIJE: Macura žestoko kritikovala ponašanje evroposlanice

Autor: Republika, Alo.rs

Vesti

08.09.2020

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tanja Fajon je od početka bila i ostala pristrasan posmatrač, pa i akter izbornog procesa u Srbiji, držeći stranu onim opozicionim opcijama koje su imale suprotan stav od stava međunarodne zajednice u pogledu izlaska na izbore, ocenjuje kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Tanja Fajon

Macura je društvenim mrežama reagovala analizom angažmana evroposlanice, povodom njenih najnovijih ocena o sastavu srpskog parlamenta, a za Tanjug ističe da su te ocene Fajon njene lične, a ne Evropskog parlamenta.

 - Niko iz Evropske unije nije došao u Srbiju po završetku parlamentarnih izbora da kaže da parlament nema legimitet i da se izbori poništavaju - kaže Macura povodom ocene Fajon da srpska skupština ne predstavlja sliku društva.

Macura kaže da je Fajonova nedvosmisleno zauzela stranu "bojkot opozicije" i tokom dijaloga između vlasti i opozicije u Skupštini Srbije uz posredovanje EP.

 
Macura je za Tanjug rekla da su se na stolu kod predsednika Aleksandra Vučića pojavljivali zahtevi koji nisu bili predmet razgovora u dijalogu između vlasti i opozicije, a koji su dolazili sa čuvenih, ali nezvaničnih susreta u "hotelskim foajeima" između dela opozicije i pojednih predstavnika EP.

Ona kaže da je Fajon tada izneverila očekivanja onog dela opozicije koji je, kaže, glasan zagovornik evropskog puta, svrstavajući se na jednu stranu.

Macuru je izjava Tanje Fajon "pogodila" jer su joj, kaže, skretali pažnju da to ne radi, jer će šira javnost njenu ličnu podršku delu opozicije koja je za bojkot doživeti kao podršku EU.

RepublikaFoto: youtube.com/ Dosta je bilo - Saša Radulović
Tatjana Macura

- Kao što možemo da vidimo, nakon što su završeni izbori niko iz EU nije došao u Srbiju da kaže: ''Znate vi danas nemate legitimni parlament i ovi izbori se poništavaju''. Dovoditi u pitanje izlaznost koja je za manje od jednog procenta niža od 50 odsto je apsurdno, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da su lokalni izbori u Albaniji sprovedeni sa izlaznošću od 20 odsto - navela je Macura.

Dodaje da je "monolitni" i desno orijentisani parlament posledica neodgovornog ponašanja dela opozicije koji je zagovarao bojkot i neodgovornosti pojedinih predstavnika EP kojima je inače dat važan zadatak da posreduju između vlasti i opozicije kako bi se sproveli fer izbori.

 

Fajonova je, kaže Macura, u ime EP pozivala na izlazak na izbore, ali je paralelno sprovodila aktivnosti, koje su nedvosmisleno značile podršku bojkot opoziciji, jer je njena matična politička organizacija u Sloveniji i grupacija kojoj pripada u EP bliska sa pojedinim strankama koje su tada činile Savez za Srbiju.

Macura kaže i da političke organizacije koje su bile optuživane da su "lažna opozicija" nisu mogle da odgovore u medijima koji su podržavali "bojkot opoziciju", navodeći da je tužno što Fajon i u tim slučajevima ne reaguje onako kako je reagovala kada je reč o pritiscima "državnog vrha na medije".

Ocenjuje da su to dvostruki aršini i smatra da se ni sledeći sastav parlamenta neće značajno razlikovati, ako oni koji dolaze da pomognu ne budu objektivni i neutralni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading