Vučić: Albanci su hteli da prihvate sve, samo da ostane tačka 10 - te tačke više nema

Autor:

Vesti

04.09.2020

16:33 >> 16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas nakon potpisivanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji sa Kosovom, da je ovo vrlo važan bilateralni sporazum koji ne prepoznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić

Vučić je naveo da je naša delegacija zadovoljna u celini sa sporazumom koji je potpisan i naglasio da je ovo bilateralni sporazum, pri čemu treća strana (Kosovo) nije priznato.

- Postignut je dobar sporazum za Srbiju. U ovom sporazumu predviđeno je otvaranje američke kancelarije fonda za razvoj, što nije predviđeno za Prištinu. To je strašno dobra vest za nas - rekao je predsednik Srbije.

 

 

 

Govoreći o tome šta se sve događalo iza kulisa potpisivanja sporazuma, Vučić je naveo da je albanska delegacija bila spremna da prihvati sve, samo da ostane tačka 10 o međusobnom priznavanju.

- Albanci su hteli da prihvate sve, i Gazivode i Mini šengen, samo da ostane tačka 10. Kao što vidite, te tačke nema u sporazumu - rekao je on.

Tokom današnjeg sastanka u Vašingtonu, Priština je potpisala i svoj ugovor sa SAD, što će uvesti jedinstveno tržite i više neće biti iznenađenja sa taksama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Potpisivanje sporazuma

Predesdnik Srbije je rekao da je pored tačke 10, najveći izazov bio to što su današnji domaćini tražili da Srbija pozove Izrael da prizna nezavisno Kosovo i preseli svoju ambasadu u Jerusalim.

- Mi smo brutalno odbili ovakav predlog, i nakon jedne teške šahovske partije, napravili smo dogovor da odložimo premeštanje ambasade na godinu dana, ukoliko Izrael u tom periodu bude poštovao Srbiju - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je podvukao da još uvek nismo ni svesni koliko je ovaj sporazum važan.

 

 

 

- Ovo je vrlo važan bilalteralni sporazum na koji ćemo se vrlo često pozivati u budućnosti. Važno je da ovim dogovorom nije priznata nezavisnost Kosova - istakao je Vučić.

Na kraju svog obraćanja predsednik Srbije se zahvalio ljudima u Srbiji što su brinuli i što su verovali našoj delegaciji.

- Za nas je Srbija najlepša i najbolja zemlja. Predsednik Tramp je pohavalio i naše ekonomske napore, kao i smanjenje stope nezaposlenosti, što samo pokazuje da je Srbija jaka zemlja koja koja ubrzano stiže one koji su decenijama bili ispred nje - zaključio je svoje obraćanje Aleksandar Vučić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Tijana

04.09.2020 16:57

Albanci su insistirali na tačci 10 jer bi ona donela međusobno priznanje i na sve načine su se borili da ostane u sporazumu ali ju je naš tim na čelu sa predsednikom Vučićem odbio, naša trenutna vlast se bori za zemlju i narod i oni su im uvek na prvom mestu.

Dunja

04.09.2020 16:59

Albanci su razočarani jer nije vraćena tačka u sporazum koji je danas potpisan, ali je svakako srpska strana zadovoljnija.

BozaB

04.09.2020 17:15

Velika pobeda Srbije je to sto nema tacke 10 u sporazumu.

Kole

04.09.2020 17:58

Tacka 10 ni pod razno se nece naci u bilo kom dokumentu koji mi potpisemo.