BRAT ZORANA BABIĆA NELEGALNO GRADI U VRNJAČKOJ BANJI: Njegova izjava o spornoj zgradi ŠOKIRA! Da li je i prvi čovek Koridora umešan?

Autor: javno.rs

Vesti

04.09.2020

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brat Zorana Babića, Goran Babić zida u Vrnjačkoj Banji po planu za koji je građevinska inspekcija utvrdila da je nelegalan i da ugrožava izvor mineralne vode! Međutim, ono što ostavlja bez teksta jeste i njegov komentar ne celu aferu...

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zoran Babić

- Ma ne mogu, bre prijatelju, ništa da ti objašnjavam... Odakle mi pare? Pa našao sam! Znaš li ti kako se gradi zgrada? Ništa se ne plaća, prijatelju. Nego daješ u kvadraturi. Znači, ne trebaju ti pare uopšte! Graditelju daješ procentualno kvadraturu - tako je na pitanja medija o izgradnji velikog stambenog bloka u Vrnjačkoj Banji odgovorio Goran Babić, brat od strica Zorana Babića, prvog čoveka Koridora Srbije u ostavci. 

Iako nije raspoložen da detaljnije objasni o čemu se radi i da li su tačna saznanja medija, očigledno je da je rođak Zorana Babića svoj građevinski prvenac podigao na ekskluzivnoj lokaciji na samom obodu banjskog parka, tik uz izvorište mineralne vode Snežnik koje se nalazi u zoni sanitarne zaštite!

Izgradnja nastavljena uprkos nalazu inspekcije Ministarstva građevinarstva

Goran Babić je građevinsku dozvolu za pomenuti objekat dobio u aprilu 2019. godine.

Protiv izgradnje tog stambenog objekta prvi se pobunio komšija koji je u prijavi naveo da "jedan moćnik" gradi objekat po planovima koji nisu doneti valjano.

Nakon dobijanja ove prijave, Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja poslalo je nadležnu građevinsku inspekciju da izvrši vanredni nadzor, a nalaz inspektorke potvrdio je navode nezadovoljnog komšije. 

Tokom inspekcijskog nadzora 26. decembra 2019. utvrđeno je da Plan generalne regulacije Vrnjačke Banje nije izrađen u skladu sa Prostornim planom tog mesta i Zakonom o planiranju i izgradnji u delu kojim se utvrđuju zone sanitarne zaštite.

Inspekcija je utvrdila da Planu generalne regulacije nedostaje elaborat o zonama zaštite izvorišta mineralne vode, jer upravo ta studija bitno određuje uslove gradnje u tim zonama.

Mere zaštite izvorišta "bitno utiču upravo na pravila gradnje i uređenja i u nekim slučajevima su i određujući, jer se njima može zabraniti određena namena", piše u izveštaju inspekcije.

Uprkos svemu i tokom epidemije virusa korona, zidanje je nastavljeno.

Babić zida grandiozan stambeni objekat od skoro 4.000 kvadrata i čak 84 stana, koji odudara od arhitektonsko-urbanističke celine centralnog banjskog parka, na mestu za koje je građevinska inspekcija utvrdila da je uređeno Planom generalne regulacije koji nije u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

RepublikaFoto: youtube.com/BIRN Srbija
Zgrada koja se nelegalno gradi

Inspekcija je utvdila da se dozvole za gradnju u zonama zaštite izvorišta (u kojoj gradi i Babić), zidaju na osnovu Plana generalne regulacije koji ne sadrži elaborat o njihovoj zaštiti, što inače bitno utiče na određivanje pravila gradnje.

Zbog toga je inspekcija predložila ministarstvu da zabrani dalju primenu Plana generalne regulacije, a iz Ministarstva poručuju da će o daljim merama odlučiti nakon što Ustavni sud oceni zakonitost pomenutog dokumenta i dodaju da je postupak pokrenut.

BABIĆEVA ZGRADA SE NE UKLAPA SA SPECIFIČNOM ARHITEKTUROM I VILAMA U VRNJAČKOJ BANJI

Vrnjačka banja je poznata po turizmu i, pre svega, po lekovitoj vodi, ali je u poslednjin nekoliko godina doživela i veliki graditeljski bum. Od Vrnjčana se može čuti da nekordinisana gradnja koja ide u korist pojedinim investitorima, nije u javnom interesu. 

Konkretno,  trospratna zgrada koju gradi Babićev brat niče u zoni prepoznatljivoj po specifičnoj arhitekturi i vilama - kulturnim spomenicima Vrnjačke Banje, od kojih neke potiču iz sredine 19. veka.  

Osim što se ne uklapa u ambijentalnu celinu, ovaj stambeni objekat nalazi na svega pedesetak metara od jednog od najpoznatijih i najposećenijih izvora mineralne vrnjačke vode - Snežnika, koji je zbog urbanističkog haosa i nekontrolisane gradnje 2011. godine već bio zatvaran.

Iako u Prostornom planu Vrnjačke Banje iz 2011. piše da je zaštita kulturnih dobara, graditeljskog nasleđa i sedam mineralnih izvora, među kojima je i Snežnik, najvažnija za razvoj banje, stanje na terenu demantuje takav strateški stav.

Iako nema formalne potvrde da je i Zoran Babić umešan u ovaj unosnan posao, on je redovno obilazio gradilište, a izvori medija iz Vrnjačke Banje kažu da je blizak sa bratom i da važi za čoveka sa velikim uticajem u banji.

Zoran Babić nije želeo da komentariše navode o nelegalnoj gradnji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading