ALBANCI KROJE NOVE GRANICE NA BALKANU! Kurtijev savez protiv Srbije

Autor:

Vesti

04.09.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Balkanski savez objedinio bi sve države koje strahuju od Beograda, a za predvodnika ove alijanse kandiduje se Aljbin Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje i doskorašnji premijer takozvane države Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

- Albancima je potreban balkanski savez da bi se održao mir i da bi se uravnotežila Srbija - zaključuje Kurtijeva partija.

Pozivajući se na izbore u Crnoj Gori i pobedu stranka koje žele dobre odnose sa Srbijom, Kurtijevi sledbenici navode da će posle tih izbora suživot u Crnoj Gori biti nemoguć.

- Početkom 20. veka carska Rusija je ciljala na balkanski savez protiv Austrougarske i Osmanijske imperije. Ove dve imperije više ne postoje. Albanci su se u to vreme najviše opirali i organizovali najviše pobuna. Vek kasnije nam je takođe potreban balkanski savez, ali ovog puta pred srpskom hegemonijom i ruskim imperijalizmom. Mi Albanci smo u centru, a na jednoj strani imamo Hrvate, a na drugoj Bugare. Zajedno sa njima, ali i sa Sarajevom, Podgoricom i zvaničnim Skopljem možda ćemo morati da stvorimo savez, kako bismo održali mir, pobedili u Evropi i ojačali NATO - poručuju iz Samoopredeljenja.

 

Profesor političkih nauka Srđan Perišić ističe da ova ideja nije Kurtijeva ni kosovskih Albanaca, već da iz nje stoji NATO i neke moćne zemlje EU.

- Ukoliko bi na američkim predsedničkim izborima pobedio demokrata Džozef Bajden, a sa njim i "duboka država", savez o kojem govori Kurti imao bi podršku Vašingtona. Zajednički cilj svih pomenutih strana i država jeste rasparčavanje srpskih država u regionu. Strahuju od jačanja srpskog faktora od srpske sloge i dobrih odnosa među državama u kojim žive Srbi - navodi Perišić.

Dodaje da nije slučajno što je Kurti, koji uživa podršku nekih ključnih država EU, dobio zadatak da najavi ovaj savez.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading