UZ VUČIĆA STALI BUGARSKI, MAĐARSKI I POLJSKI PREMIJER: Srbiju što pre primiti u EU, BEZ NJE NEMA BEZBEDNOSTI

Autor:

Vesti

01.09.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je tokom obraćanja na 15. Bledskom stateškom forumu zatražio što brži prijem naše zemlje u EU.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Susret lidera na Bledu

Isti zahtev izneli su Bugari, Poljaci i Česi, tražeći od Brisela da što pre primi Srbiju u EU, dok je mađarski premijer Viktor Orban poručio da bez Srbije EU nije bezbedna.

Govoreći o razgovorima sa svetskim liderima koji su bili učesnici foruma u Sloveniji, šef naše države ocenio je da se očigledno rađaju nova, drugačija viđenja situacije u Evropi.

- Ja sam kao predstavnik relativno male zemlje bio uzdržan po tim pitanjima, ali sam ukazao na dvostruke aršine i licemerna rešenja, očekujući poštovanje EU, koje mi ukazujemo prema njoj, u želji da budemo deo EU što je moguće pre - rekao je Vučić.

SKAKANJE ZAVRAT

Naveo je i da je bugarski premijer Bojko Borisov govorio sasvim iskreno o tome da nije postojalo solidarnosti u Evropi, što je, podseća Vučić, on govorio na početku pandemije koronavirusa.

Mali i Đurić uz Vučića u Vašingtonu

Predsednik Srbije putuje u Vašington u sredu 2. septembra, gde ga dva dana kasnije čeka sastanak u Beloj kući sa predstavnicima Prištine. U delegaciji koja će sa njim učestvovati u razgovoru sa zvaničnicima Prištine, a koji je zakazao predstavnik Bele kuće Ričard Grenel, su ministar finasija Siniša Mali, direktor kancelaruije za KiM Marko Đurić i predsednik Privredne komore Marko Čadež.

- Kad sam ja to govorio na početku pandemije, ono što je danas Bojko rekao, cela Evropa mi je skočila zavrat, a danas je to rekao i Borisov - rekao je Vučić.

Zahtev Briselu uputio je premijer Češke Andrej Babiš, koji se tokom govora na panelu založio da Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku i Srbiju odmah treba primiti u Šengen.

Komentarišući ovaj zahtev, predsednik Srbije ocenio je da bi za građane i privredu to značilo mnogo, pre svega, prekogranični promet bez ograničenja i zaradu ekonomije.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Andrej Plenković i Aleksandar Vučić

DVOSTRUKI ARŠINI

Na brzom prijemu Srbije u EU insistirao je i mađarski premijer Viktor Orban:

- Bez proširenja EU i primanja Srbije u tu evropsku zajednicu nije moguće kreirati potpunu bezbednosnu infrastrukturu Unije.

Prema Vučićevim rečima, poljski premijer Mateuš Moravijecki oštro se suprotstavio moderatoru panela po pitanju vladavine prava, ukazavši da postoje dvostruki aršini.

- On je rekao: "Čekajte, kada vi batinate i hapsite 300 ljudi, onda je to demokratija, kad drugi uhapse manje i ne prebijaju na takav način, onda je diktatura" - preneo je Vučić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Boris

01.09.2020 07:40

Srbiji je itekako mesto u EU. Naše komšije itekako to dobro znaju i zato godi što se upravo Mađarska i Bugarska zalažu za što pre pristupanje Srbije EU

Marko

01.09.2020 08:43

Kada se sve sagleda apsolutno imaju pravo. Srbija je dokazala privrženost EU i da je na tom putu i da na osnovu postignutih rezultata treba da bude primljena u uniju.

BozaB

01.09.2020 10:54

Prepoznali su nas ozbiljan rad i trud u proteklom periodu.

Saša

01.09.2020 11:03

Tako i treba! Bravo!