EKONOMSKA PLATFORMA ZA SASTANAK U BELOJ KUĆI: Grenel predlaže paket od 11 mera

Autor:

Vesti

29.08.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući sledećeg petka, u organizaciji specijalnog savetnika predsednika SAD za dijalog Ričarda Grenela, biće usmeren na rešavanje kosovskog čvora kroz mirovno-ekonomski paket. Mali Tramp, kako još zovu Grenela, kako saznaje Srpski telegraf u diplomatskim krugovima, na pregovarački sto izneće platformu od 11 mera, čiji je cilj razvoj ekonomske saradnje dve strane, što bi u budućnosti vodilo ka pregovorima i o političkim pitanjima.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Ričard Grenel i Aleksandar Vučić

Tokom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. države Kosovo Abdulaha Hotija, kom će možda prisustvovati i američki predsednik Donald Tramp, fokus će biti isključivo na ekonomiji (pogledaj okvir).

JASAN SISTEM

Sporazum koji će se, po svemu sudeći, naći na stolu u Beloj kući 4. septembra obuhvatiće širok dijapazon ekonomskih tema i njegovom implementacijom, prema mišljenju Nemanje Starovića iz Centra za društvenu stabilnost, trebalo bi da se uspostavi sistem za slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga između centralne Srbije i KiM.

RepublikaFoto: Tanjug

Marko Đurić, Kancelarije za KiM

Na moguća nametanja ne treba ni da postavljate pitanje kako bi Srbija odgovorila. Oni koji hoće objektivno da sagledaju politiku države i predsednika mislim da već unapred znaju odgovor

- To bi suštinski značilo pristupanje Prištine projektu malog Šengena, koji su prošle godine inicirali Beograd, Skoplje i Tirana. Iako se ovakvim sporazumom neće rešiti ono najteže, statusno pitanje, on će nesumnjivo unaprediti atmosferu u kojoj će se dalji pregovarački proces odvijati, a ukupnoj javnosti će prikazati kakve sve koristi donosi politika saradnje, nasuprot politici konfrontacije i sukoba - kaže za Srpski telegraf Starović.

Za razliku od ranije postignutih sporazuma pod pokroviteljstvom EU, posredovanje Vašingtona, koji poseduje daleko veći autoritet u Prištini, ukazuje na to da će kosmetskim Albancima biti znatno teže da izbegnu realizaciju obaveza koje ovim sporazumom budu prihvatili.

Šta je Grenel dosad postigao

1. Pismo o nameri o obnovi avio-saobraćaja

2. Memorandum o obnavljanju voznih linija

3. Memorandum o nastavku gradnje auto-puta Niš-Priština

Starović: Primena dogovora na terenu može otvoriti vrata i za političke razgovore u istom formatu

- Uspešan dogovor u Beloj kući i njegova primena na terenu bi mogla otvoriti vrata i za političke razgovore u istom formatu u budućnosti, ali će to u velikoj meri zavisiti od ishoda predsedničkih izbora u SAD početkom novembra. No i da sve ostane na sporazumu koji bi mogao biti postignut 4. septembra, unapređenje ekonomske saradnje će biti od velike koristi za sve, a pogotovo za našu stranu, imajući u vidu daleko veće potencijale privrede u centralnoj Srbiji - konstatuje Starović.

Grenelova ponuda

1. Fokus isključivo na ekonomska pitanja

2. Sloboda kretanja (priznavanje dokumenata)

3. Nesmetan prenos pošte

4. Spajanje administrativnih prelaza

5. Potpuno slobodan prolaz robe

6. Avio, vozni i drumski saobraćaj (nastavak realizacije pisama o namerama)

7. Trepča i Gazivode - naći minimum načina da obe strane imaju pristup resursima i njihovom korišćenju

8. Radne dozvole važe s obe strane administrativne linije

9. Obustava akcija povlačenja priznanja i paralelno obustava pokušaja Prištine da se učlani u razne organizacije (sport da bude izuzetak - svuda omogućiti Prištini maksimalan pristup)

10. Maksimalna bezbednost za srpske svetinje na KiM

11. Obavezivanje da se dijalog nastavi u dobroj veri

KOMPROMIS ZA DVE STRANE

Bivši diplomata Zoran Milivojević ističe da je najvažnije što će se u Vašingtonu razgovarati o svim temama vezanim za normalizaciju odnosa, ali na liniji kako to Beograd vidi kroz jače ekonomsko povezivanje i kompromis obe strane.

Milivojević: Vašington pokazuje da nema nameru da odustane od kosovskog pitanja i prepusti ga EU

- Nema, dakle, razgovora o statusnim pitanjima. Uz rekapitulaciju šta je učinjeno, američko angažovanje i pragmatizam oličen kroz tu ekonomsku platformu obezbeđuje ambijent za nastavak dijaloga, odnosno učešće Beograda, koji ne pristaje na ucene i pritisak. Ključno, Vašington pokazuje da nema nameru da odustane od kosovskog pitanja i prepusti ga EU, koja pak neće moći da ignoriše postignuto na razgovorima u Beloj kući - zaključuje za Srpski telegraf Milivojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading