ZAŠTO JE SRBIJA PODRŽALA DEKLARACIJU O BELORUSIJI: Pet razloga zbog kojih smo uz EU, protiv Lukašenka!

Autor:

Vesti

28.08.2020

04:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija i Belorusija decenijama imaju odlične odnose, ostaće takvi i posle odluke Beograda da podrži deklaraciju EU kojom se osuđuju potezi Aleksandra Lukašenka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

Za pristalice opozicije u Srbiji koju vodi Dragan Đilas ova odluka bila je izgovor da ospu paljbu po Aleksandru Vučiću, što su i uradili preko portala bliskih lideru Stranke slobode i pravde. Potez Beograda nije po volji ni rusofilima ni protivnicima EU, koji ne žele da zemlja nastavi proces integracija.

Međutim, poznavaoci međunarodnih političkih prilika tvrde da je podrška deklaraciji, iz najmanje pet razloga, dobar potez države.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Dejan Miletić

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacija, smatra da će Beogradu veoma brzo koristiti. Prema Miletićevim rečima, ovo je pet ključnih razloga zbog kojih je dobro što smo osudili Lukašenkovu postizbornu politiku:

1. Crna Gora

Najvažniji razlog podrške ovoj deklaraciji su izbori u Crnoj Gori. Ukoliko u nedelju, u izbornoj noći, Milo Đukanović pribegne nasilju, koje već najavljuju njegovi kadrovi koji rukovode policijom, Srbija će s punim pravom moći da traži zaštitu za Srbe koji žive u Crnoj Gori. Isto tako, navodi Miletić, u slučaju da izgubi izbore, Srbija će zahvaljujući ovoj deklaraciji s punim pravom zahtevati od Brisela da se poštuju isti aršini i da se, baš kao što EU insistira na izbornoj volji u Belorusiji, po istom principu sačuva izborna volja građana u Crnoj Gori.

Šta piše u deklaraciji

- U Belorusiji nisu bili ni slobodni ni pošteni

- Državne vlasti su sprovele nesrazmerno i neprihvatljivo nasilje

- Prouzrokovana je bar jedna smrt i brojne povrede građana

- Hiljade ljudi je privedeno i izvršen je napad na slobodu okupljanja, slobodu medija i govora

- Beloruske vlasti pozvane da odmah i bezuslovno puste sve pritvorene


2. Narod

Izborna volja koju građani iskažu na izborima je neprikosnovena, a Srbija je usvajanjem ove deklaracije pokazala da poštuje načela demokratskih uređenih država.

- Prijateljstvo koje imamo sa Belorusijom ovom deklaracijom nije narušeno jer je upravo ona podrška narodu Belorusije koja zahteva da se poštuje volja građana koji su izašli na izbore - navodi Miletić i dodaje da će, bez obzira na to ko je na vlasti u Belorusiji, narod ove države ceniti rešenost Srbije da stane u odbranu njihove volje i demokratije.

 

3. EU integracije

Sumnje u iskrenost Beograda da postane član porodice evropskih država pale su u vodu nakon podrške deklaraciji. Ovo je, kaže Miletić, konkretan dokaz da Beograd želi članstvo u Uniji, pa čak i da usklađuje spoljnu politiku s diplomatijom Brisela.

4. Kosovski čvor

Miletić navodi da je Beograd ovim potezom ojačao svoju pregovaračku poziciju pred razgovore s predstavnicima Prištine koji će se 4. septembra održati u Vašingtonu.

- Razgovori u Beloj kući, a potom i oni u Briselu koji će se održati 7. septembra, biće izuzetno teški, očekuju se veliki pritisci. Srbija na njih dolazi kao zemlja koja je u skladu sa politikom vodećih država EU. To smanjuje prostor za pritiske na Beograd i istovremeno jača poziciju našeg pregovaračkog tima - navodi Miletić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

5. Putinovo prijateljstvo

Oni koji govore da se ovim zameramo Rusiji, grdno su pogrešili, poručuje Miletić. Podseća da je Lukašenko umeo da zabije nož u leđa Vladimiru Putinu kako bi potom zbog nafte šurovao s Amerikancima.

- Sada kada je u nemilosti Zapada pokušava da izdejstvuje Putinovu podršku i zaštitu. Potezi koje je Lukašenko pre samo nekoliko meseci povukao i koji su bili na štetu Rusije nisu zaboravljeni u Kremlju. Priče da smo ovim potezom odigrali kontru Rusima loš je spin i velika neistina. Naprotiv - poručuje naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Bane

28.08.2020 06:45

Lizanje dupeta nacističkoj eu, je odvratno i ljigavo. Još samo najgori licemeri hoće u tu zlikovačku organizaciju.

Odgovori 15 0
Anđelko

28.08.2020 12:05

Kada su u Francuskoj hapsili demonstrante mesec dana niko nije reagovao.

Odgovori 16 0
Srba

28.08.2020 12:32

Deklaracija je diktatorska. Evropa je diktator.

Odgovori 12 0
CTAHKO

28.08.2020 13:04

Европска унија се понаша као диктатор.

Odgovori 12 0