Formira se specijalni tim za zaštitu SVETINJA! Vučićeva ideja se uskoro realizuje!

Autor: Kurir, Republika

Vesti

17.08.2020

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U narednim danima Vlada Srbije bi trebalo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formira specijalni tim za zaštitu svetinja.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Pudelek (Marcin Szala)
Manastir Dečani

Ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobila je i veliku podršku u Patrijaršiji i intelektualnim krugovima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova, ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, i da je taj čin nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

Dečani - tema i u Briselu

Predsednik Vučić je najavio da će i na narednom sastanku u Briselu, od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Jedan od osnovnih ciljeva je predoćiti svetu udare na hramove, od Dečana, pa nadalje.

Razlog radova JASAN!

Radovi na putu u blizini manastira Visoki Dečani zaustavljeni su do danas, a potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da za Srpsku pravoslavnu crkvu na KiM ne važi vladavina prava.

- Ilegalna gradnja u blizini manastira Dečani je suprotna i tzv kosovskom zakonu o specijalnim vezama s jedne strane, a s druge strane to je odnos prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, jer svi znamo koliko je značajna SPC za opstanak našeg naroda i kao deo našeg indentiteta - rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

 

 

 

Takođe, kaže, ne treba zaboraviti da je ovo jedan vid pritiska pred nastavak dijaloga i u Briselu i Vašingtonu.

Nastavak radova danas

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj pak tvrdi da su radovi na putu Dečani-Plav u toj opštini privremeno obustavljeni na zahtev tzv. kosovskog premijera Avdulaha Hotija i da će se nastavljaju danas.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da će izgradnja puta Dečani-Plav, koju je planirala albanska strana, naneti veliku štetu manastiru i da kosovske vlasti koriste svaku priliku da život njegovom bratstvu učine komplikovanijim i težim.

- Gradnja puta kroz zaštićenu zonu naneće veliku štetu manastiru iz 14. veka i Uneskovom spomeniku kulturne baštine. Pokazuje jedan vrlo neodgovoran odnos kosovskih institucija prema kulturnoj baštini, koja je od neprocenjive vrednosti - upozorio je iguman Sava.

Arhimandrit Sava je naveo je da se i Ministarstvo kulture zbog svega što se dešava obratilo Unesku.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Mia

17.08.2020 11:16

Svaka cast na ovome.

Odgovori 10 0
Mia

17.08.2020 19:16

Formiranje tima trebalo bi da ima uticaja.

Odgovori 11 0
Mia

17.08.2020 19:19

Veoma neodgovoran odnos prema svetinjama. Ali od njih nista drugo I ne mozemo ocekivati.

Odgovori 10 0
Petar986

17.08.2020 21:06

Veliki respekt za naseg predsednika.