PUTINOVA TRI SCENARIJA ZA SRBIJU

Autor:

Vesti

27.10.2017

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiju ćemo spasti od američkih ucena i sprečićemo da postane još jedna kolonija, i to kroz tri scenarija, plan je ruskog predsednika Vladimira Putina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin za Srbiju

Njegov plan da pomogne Srbiji da se odupre pritiscima i ultimatumima Vašingtona koje je pre nekoliko dana ispostavio Brajan Hojt Ji podrazumeva da se po svaku cenu spreči uvlačenje Srbije u NATO.

Koristićemo efektivne mehanizme koje ne možete ni da zamislite samo da vas zaštitimo 

Leonid Savin, ruski geopolitičar

- Prvi zadatak ili scenario podrazumeva da se svim sredstvima osujeti plan Amerike da od Srbije napravi još jednu svoju koloniju. Druga tačka obuhvata vojnu zaštitu i opremanje Srbije najsavremenijom vojnom opremom poput raketnog PVO sistema S-300 kako bi se očuvala bezbednost, ali i sprečio bilo kakav pokušaj napada. Poslednji scenario predviđa mere i akcije kojima će Moskva delovati kako bi očuvala srpsku nezavisnost - navode diplomatski izvori.

POTPUNI ZAOKRET

Da se geopolitički interesi i "hladnoratovski sukob" Rusije i Amerike lome preko kičme Srbije, a da zvaničnicima u Beogradu preostaju samo tri opcije, potvrđuje i ruski geopolitičar Leonid Savin za Srpski telegraf.

PUTINOV PLAN:
- Sprečiti ulazak Srbije u NATO
- vojna, ekonomska i politička zaštita naše zemlje
- očuvanje neutralne pozicije Srbije

Kako navodi, prva mogućnost je da se Srbija ekonomski, vojno i politički okrene Rusiji, druga da potpuno odustane od saradnje sa Moskvom i treća, koja je ujedno i najmudrija, da veštom politikom sačuva neutralnu poziciju na komplikovanoj međunarodnoj pozornici. On ocenjuje da je radikalni zaokret ka Istoku najpametniji.

Ako nam je više od dve trećine trgovine vezano za zemlje EU, ne vidim kako se ona može zaobići

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i profesor FPN u Beogradu Ivo Visković za Srpski telegraf kaže da alternativa EU uvek postoji, samo je pitanje da li je bolja ili gora.

- Mislim da bolje nema. Brojke sve govore - ako nam je više od dve trećine trgovine vezano za zemlje EU, ne vidim kako se ona može zaobići. Posebno civilizacijski, demokratski i vrednosno, ekonomski smo već vezani, to je nešto što u ovom trenutku nema alternativu na Istoku - napominje Visković.

Prema njegovim rečima, neutralna pozicija Srbije može da se sačuva još neko vreme, ali ćemo neminovno biti stavljeni pred izbor - Istok ili Zapad.

- Da li će jednog dana te istočne zemlje biti bolje, demokratskije i pravednije, to ne znamo. Naravno, to ne znači da treba sa drugima prekidati odnose samo zato što ćemo sutra biti u EU. Neutralnu poziciju možemo da zadržimo, ali očito kako se budemo približavali EU, sužavaće nam se manevarski prostor - zaključuje Visković.

- U situaciji gde je srpski narod izložen pritiscima i ucenama Zapada, Srbija ima ograničene opcije - da postane vazal Zapada, nađe zaštitu u nekoj od drugih velikih sila (što je normalno sa stanovišta ravnoteže moći) i napokon da sačuva suverenitet i nezavisnost, što je više moguće. Poslednje dve opcije su povezane sa Rusijom, koja je istinski garant sigurnosti - objašnjava Savin i dodaje da je Kina je takođe važna, ali pretežno za ekonomska pitanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin i Tramp

ODLUKA NA BEOGRADU

Takva odluka, kaže Savin, mora da se donese u Beogradu.

- Budite uvereni da ćemo, kada preuzmemo obaveze, koristiti efektivne mehanizme koje ne možete ni da zamislite u ovom trenutku da vas zaštitimo. Naravno, računajte i na ekonomsku i humanitarnu pomoć od Rusije - ističe Savin.

Treba da se ponašamo tako da ne izazivamo Amerikance, a opet da ne ponizimo Ruse

Branko Radun, analitičar

S druge strane, analitičar Branko Radun dodaje da Srbija mora da bude oprezna, kao i da ne odstupa od jasno utvrđene spoljne politike neutralnosti.

- Treba da se ponašamo tako da ne izazivamo Amerikance, a opet da ne ponizimo Ruse. Činjenica je da Moskva ne traži od nas odustajanje od evrointegracija, ali želi da nas zaštiti. Nije opcija potpuno odustajanje od Zapada, ni potpuno okretanje Istoku, krajnje je vreme da Srbi budu pametni - zaključuje Radun.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading