PORUKA MINISTRA KRKOBABIĆA POVRATNICIMA: Prepečenica srpska izvozna šansa

Autor:

Vesti

28.07.2020

04:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar Milan Krkobabić je poručio povratnicima iz inostranstva da je proizvodnja jakih alkoholnih pića, posebno srpske šljivovice prepečenice, isplativ posao i nova razvojna šansa.

RepublikaFoto: Risto Kostov
Milan Krkobabić

- Srbija je bogom dana za gajenje šljive i proizvodnju šljivove prepečenice. Slični mikroklimatski uslovi postoje još možda u Kaliforniji i nekim delovima Francuske i Italije. Čuveni irski književnik nobelovac Džordž Bernard Šo, veliki poštovalac Srbije, izjavio je da je Srbija najviše poznata u svetu po Nikoli Tesli, Mihailu Pupinu, Ivi Andriću i staroj srpskoj šljivovoj prepečenici - rekao je Krkobabić.

Dodaje da međunarodni stručnjaci našu rakiju, uz francuski konjak i škotski malt viski, smatraju najkvalitetnijim i najsavršenijim jakim alkoholnim pićem na svetu, a da, s druge strane, nje nema u fri-šopovima i drugim uglednim prodavnicama širom sveta uz oznaku "Made in Serbia".

- To je opomena da što pre međunarodno zaštitimo tehnologiju proizvodnje i geografsko poreklo najpoznatije voćne rakije. Onako kako su to Francuzi zaštitili pića konjak, armanjak i kalvados, Škoti malt viski, Meksikanci tekilu ili Italijani grapu. Pošto Srbija, a ranije i SFRJ, nije zaštitila srpsku šljivovicu prepečenicu, mnoge zemlje EU, među kojima Nemačka, Češka, Slovačka, Italija, Slovenija, Austrija i Hrvatska proizvode i izvoze šljivovicu prepečenicu u zemlje EU i van nje - napominje ministar.

Krkobabić istovremeno poručuje da naši mali i srednji proizvođači rakija u svojim destilerijama moraju, uz primenu visokotehnoloških naučnih postupaka da obezbede i kvalitet, kvantitet i kontinuitet kako bi svet više vrednovao taj naš vrhunski proizvod. Poručuje da staru srpsku šljivovu prepečenicu nikako ne bi trebalo prodavati u rinfuznom stanju po niskoj ceni od evro, evro i po, već je izvoziti u atraktivnoj staklenoj ambalaži po ceni od oko 10 evra za litar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading