Vučić obišao tenkovski bataljon u Sremskoj Mitrovici: Ukoliko Albance ne umire mentori, nastavljamo sa akcijom!

Autor:

Vesti

26.07.2020

08:17 >> 09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin

- Pod jedan, Albanci i njihova reč ne znače ništa. Pod dva, ono što je za nas očekivano je da niko ne reaguje od evroskih zemalja i Amerike, za njih je normalno da Albanci traže nezavisnost, pa će formalno pred nama nešto da kažu, a njima zameriti neće. Pod tri, moramo da sačuvamo mir i stabilnost i da pokazujemo da smo pouzdan partner i da želimo mir. To znači da sačekamo da vidimo u koju organizaciju prvo žele da se učlane, u tom danu kada saznamo ukoliko ih ne umire mentori, nastavićemo sa akcijom povlačenj apriznanja. To što rade unose nemir i uvode ceo region u nestabilnost, nemojte da podcenjujete Srbe, mi ćemo da poštujemo prava Albanaca u našoj zemlji, ali ako neko misli da će bilo kakave oružane provokacije da prođu, nećete taj film da gledate - rekao je Vučić u obraćanju medijima.

 

 

- Mi smo izabrali da sami čuvamo svoje nebo, Hrvatska je član NATO i oni će se pobrinuti za njihovo.

- Sinoć smo imali duge i iscrpljujuće razgovovore o kupovini novih točkaša, naručili smo najveću naružbinu vosje Srbije iz domaće industrije.

- Ovde smo mogli da vidimo predanost naših tenkista, ali i promene koje unosimo u artiljersko-raketne jedinice, koje su najsnažniji deo naše armije. Mogli ste da vidite nove modularne obuke, gde ćemo imati dvostruko manje posade i najveći deo je izrađen u Srbiji - rekao je Vučić i Sremskoj Mitrovici.

- I ova kasarna je bila bombardovana, čudom je opstala, sada prvi put imamo hangare za naše tenkove, značajno smo ojačali ratno vazduhoplovstvo.

Predsednik je prisustvovao prikazima sposobnosti tenkovske čete, sposobnosti vatrenog voda višecevnih lansera raketa 128 mm M77 "Oganj", prikazu modernizovane artiljerijske baterije sistema "Oganj" i praktične obuke tenkovske čete.

 

 

S predsednikom Vučićem je bio i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

M-77 Oganj je samohodni višecevni lanser raketa 128 mm sa 32 lansirne cevi i raketom dometa 20 km, snažno sredstvo za vatrenu podršku sa najvišim nivoom automatizacije za ovu kategoriju naoružanja. Sistem je uveden u naoružanje 1977. godine. Na bazi rakete OGANJ razvijen je jednocevni prenosni raketni sistem velikog dometa, DLR 128 mm.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen

Koristi se za iznenadnu i koncentrisanu vatru po ciljevima velikih razmera, kao što su koncentracije žive sile, vatrena i tehnička sredstva, kolone, centri veze, aerodromi, saobraćajni čvorovi, pristaništa, desanti i drugi rentabilni ciljevi razmešteni u dubini protivnika. Lanseri su postavljeni na modifikovana terenska vozila FAM 2026 BS/AV. Baterija od četiri LRSV gađanjem sa oba punjenja na maksimalnom dometu može da neutrališe cilj na površini od 104 hektara.

"Oganj" je samohodni višecevni modularni lanser raketa koji je sposoban da lansira više vrsta raketa različitih kalibara i dometa. Novi "Oganj" automatski zauzima položaj, ima sistem za navigaciju i, što je najvažnije, raketu sa aerodinamčkim kočnicama, koja je mnogo preciznija od postojeće. Raketa je teža za tri kilograma, zbog aerodinamičkih kočnica i veće količine raketnog goriva.

Domet mu je od 8,6 do 35 kilometara u zavisnosti od raketa. Namenjen za neutralizaciju neprijateljske žive sile, zona prikupljanja, jedinica u marševskom rasporedu, artiljerijskih pozicija i zona padobranskih i helihopterskih desanta. Poseduje mogućnost automatskog, poluautomatskog i ručnog funkcionisanja sa automatskim punjenjem rezervnog punjenja raketa. Za pet minuta zauzima i napušta vatreni položaj uključujući i ispaljivanje rezervnog punjenja. Raketni sistem poseduje i raketu sa kasetnom bojevom glavom sa 48 bombica radijusa ubojnog dejstva od 10m ili sa 4 protivtenkovske mine i elektronskim tempirnim upaljačem.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Miroslav Stamenković

26.07.2020 08:24

Država je znatno uložila novac u modernizaciju Vojske. Dok su drugi uništavali Vučić je gradio radio i ulagao svaka čast.

lak

26.07.2020 08:25

Srbija ima cime da se ponosi....

Kole

26.07.2020 08:26

Naša Vojska je uvek spremna da brani svoju otadzbinu.

TN

26.07.2020 08:33

Dobra opremljenost kopnene Vojske je osnova za bezbednost gradjana.