Direktor Centra za globalizaciju: Albanci ne poštuju dogovor, Beograd mora da promeni poziciju i postane aktivniji

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.07.2020

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić ocenio je danas da tvrdnja kosovskog premijera Avdulaha Hotija da lobiranje za priznanje Kosova nije suspendovano pokazuje da Priština ne želi ozbiljan dijalog, zbog čega Beograd treba da promeni dosadašnju tolerantnu poziciju.

RepublikaFoto: Tanjug
Dejan Miletić

On navodi da Hotijeva izjava predstavlja direktno podrivanje pozicije Ričarda Grenela i onog što su SAD uradile pod Trampovom administracijom.

Miletić ocenjuje da stav kosovskog premijera direktno ukazuje na to da su Albanci još jednom odustali od bilo kakvog razgovora koji bi bio konstruktivan i da se ne vidi smisao u nastavku razgovora posle takvih izjava.

Miletić kaže da Hotijeva izjava predstavlja podrivanje pozicije Grenela i SAD jer su oni zahtevali otvoren dijalog zasnovan na interesima građana, smanjenju tenzija i realizaciju nekih projekata ekonomske prirode.

- Mi vidimo da ovakav potez ukazuje da oni odbacuju sve ono što je Grenel uradio, i da ne žele ozbiljan dijalog, za njih je ovo bilo dobijanje na vremenu čekajući izbore u SAD i sve što rade je u tom pravcu - rekao je Miletić za Kosovo onlajn.

On smatra da će pozicija Beograda, koja je tolerantna, morati da se menja i da postane aktivnija jer, kako kaže, ako Priština neće da poštuje dogovor, onda i Srbija ima pravo da traži povlačenje priznanja Kosova.

- Ne znam šta još treba da se dogodi da bi SAD i EU reagovale, sramno je da sve vreme ćute na nipodaštavanje svega dogovorenog - naglasio je Miletić.

Dodao je da Srbija zna sa kim ima posla i postavio pitanje zašto bi takvo ponašanje bilo tolerisano.

- Ako Priština nema snage da iznese razgovore, jednostavno ne vidim zašto bi Beograd gubio vreme. Treba konstatovati i da se na taj način narušava bezbednost ovog dela Evrope i da se ne ide ka konstruktivnim rešenjima - zaključio je Miletić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Srba

25.07.2020 12:09

Samo pojačati lobiranje u USA.

Odgovori 11 0
Vlada

25.07.2020 19:29

Albanci neće ništa poštovati. Može im se.

Nata

26.07.2020 12:37

Nikada oni nisu ni poštovali dogovore i ugovore.