Milomir Marić otkriva nepoznate detalje iz svog života: Arkan mi pretio ubistvom, Sloba ljut, nije mi bilo lako

Autor:

Vesti

25.07.2020

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milomir Marić je dobijao ozbiljne pretnje smrću dok je bio glavni i odgovorni urednik lista "Duga". Zbog provokativnih tekstova čak mu je i Arkan upućivao preteće poruke, te je usled sukoba sa najmoćnijim ljudima, morao da ode u inostranstvo.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Milomir Marić

Sukob sa Arkanom

Marić kaže da je Željko Ražnatović Arkan naručio njegovo ubistvo zbog jednog teksta novinarke Dade Vujasinović.

- Dada je napisala da će Arkan sledeći biti ubijen u Beogradu. On ju je odmah pozvao i rekao joj: "Ako te baš interesuje ko je sledeći, to ste ti i Marić!" Zatim je na mene poslao čoveka koji je bio 12 godina u zatvoru zbog trostrukog ubistva. Reč je o Zoranu Pjaniću Zmiji, koji je žrtve sekao u komade i pakovao u džak. Sećam se, sedeo sam u "Mažestiku" sa jednim političarem, a Zmija mi prilazi i kaže: "Mi smo se letos upoznali u Budvi." Odgovorio sam mu da me je pomešao sa nekim, a on me je onda udario s leđa, najverovatnije 'bokserom'. Uleteo sam u prvu stomatološku ambulantu da mi zaustave krvarenje, a onda otišao u Urgentni. I danas imam ožiljak na licu od tog udarca. Moram priznati da mi je imponovalo sve to. Da nisam bio važan, niko ne bi hteo da me ubije - ističe Marić za list Informer.

RepublikaFoto: youtube.com/radovan džeko
Željko Ražnatović Arkan

Sukob sa Mirom i Slobodanom

Tokom obavljanja funkcije urednika u "Dugi", Mirijana Marković je pisala kolumne u ovom listu. Ali, zbog jedne neslane šale Marić je došao u sukob sa tadašnjim predsednikom Slobodanom Miloševićem.

Mirjana Marković

- Prvi put sam se čuo sa Slobodanom Miloševićem zato što smo stavili neki naslov koji se Miri nije dopao. Pozvao me je i rekao: "Barabo jedna, nemoj da mi zavitlavaš ženu. Celu noć je plakala, zovi je da je smiriš." Nazovem ja Miru i lepo joj objasnim: "Vi imate književne ambicije, a vrhunac literature je samoironija. Nismo hteli da vas povredimo. Ako hoćete, ubuduće sami pišite naslov za kolumnu i pošaljite neku lepu sliku." Prijatelji su me upozoravali da se ne zezam s njima, da je to brod ludaka i da mogu da izgubim glavu. Srećom, izgubio sam samo posao - priča Marić i dodaje da to nije bio jedini nesporazum sa parom Slobom i Mirom:

- Moj najbolji drug je rekao Miri i Slobi da sam mu naredio da ode u Tolstojevu 33 i likvidira ih, te da ćemo mi Srbi da ga slavimo kao Gavrila Principa. Mira me je pitala da li je to istina, objasnio sam joj da sam se samo šalio. Rekla mi je: "Nije vam ukusna šala", a ja sam joj na to odgovorio: "Nikom nije ukusna kad se na njega odnosi." E, tada su krenuli moji problemi. Oni ljuti na mene, Arkan ljut, nije bilo lako.

Povratak u Srbiju

Kako su preteće poruke bile sve učestalije, Marić je morao da napusti Srbiju i tek nakon pada Miloševića se vratio. Po povratku, postao je urednik BK televizije.

RepublikaFoto: facebook.com/SillyTelly

- Novinarima sam odmah rekao: "Prvo ću da prodam te 'idiote' s kojih čitate, a oni koji ne znaju da govore iz glave, moraće da napuste televiziju." Svaku novinarku uspeo sam da ubedim da ima 'najduže noge srpskog novinarstva'. Sad sam izgubio metar, pa ne znam koja trenutno nosi titulu najdužih nogu - šali se autor knjige "Deca komunizma", a na pitanje da li su ga kao 'živu enciklopediju' ikada zvali na informativne razgovore odgovara:

- Da, kad je ubijen policijski general Boško Buha, 2002. godine. Novinar BK je te noći montirao emisiju i čuo je pucanj. Uzeo je kameru, istrčao iz redakcije i snimio mrtvog Buhu pre nego što je stigla policija. Narednog jutra u televiziju nam je uletelo 100 specijalaca.
Dok vodi svoje autorske emisije "Ćirilicu" i "Goli život", nevažno mu je da li priča sa predsednikom ili ubicom. Zbog toga ga optužuju da je proslavio brojne kriminalce:

- Šta ću kad sam mekog srca. A, vala, ne poznajem nijednog poštenog čoveka! Zovu me stalno ljudi s one strane zakona i nude se da gostuju u emisiji. Pričao sam sa ubicom Tijane Jurić, kao i sa onima koji su pucali na Vuka Draškovića u Budvi... Milorad Ulemek Legija me je zvao iz zatvora i govorio: "Ovde se pojavio gori od mene. Novopazarac je i najveći ubica ISIS-a, odsecao je glave Amerikancima" - uzbuđeno prepričava Marić.

U crkvi se kupuje droga

Da poštuje žestoke momke, pokazao je i time što je stao u odbranu Kristijana Golubovića:

- Nije fer što ga nazivaju estradnim kriminalcem. Proveo je pola života u zatvoru, a nikog nije ubio, niti je bio veliki narko-diler. Uhapšen je sa 200 grama droge ispred Crkve Svetog Marka da ne bi postao šef srpske mafije. Branio sam ga kada se to desilo! A onda su me pozvali poznati pevači i rekli mi: "Nismo znali da si tako glup! Pa droga se prodaje u Crkvi Svetog Marka, tu se mi snabdevamo. Kad idemo na turneje, u crkvi kupimo drogu, pa produžimo na nastupe."

Susret sa elitom

Osim što se bavio crnom hronikom, Milomir je maštao da postane i deo svetskog džet-seta. Donekle je i uspeo u tome. Najbolje žurke, kaže, pravi modni časopis "Vog". Na njima se družio sa kreatorom Džonom Galijanom i upoznao muzičara Džon Bon Džovija.

- Video sam uživo sve najlepše žene sveta. I supermodele Naomi Kembel i Žizel Bundšen! Vesna i ja smo sedeli u kafeu pored "Grand kazina" u Monte Karlu. Kad ono, pojavi se Naomi! Vesna joj priđe da je nešto pita, a ova joj odbrusi: "Ostavi me na miru!" Onda ja kažem Vesni: "Aj da vidiš kako ja to radim." Priđem Naomi, a ona drogirana, misli da sam neko iz Holivuda, i to ni manje ni više nego Džoni Dep! Pobrkala me sa njim i počela da se grli i ljubi sa mnom - kaže naš poznati novinar.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Ipak, na svojim avanturama po belom svetu nije se samo zabavljao već je i sretao neke važne ljude:

- U svakoj državi u kojoj sam bio upoznao sam predsednika te zemlje i najpametnijeg čoveka: od Artura Klarka do Mihaila Gorbačova. Njega sam sreo na jednoj proslavi u Đenovi i pitao zašto nam nije pomogao devedesetih. Rekao je: "Nije mi palo na pamet, jer vi imate gubitnički mit Kosovskog boja, a mi pobednički Petra Velikog." - prepričava Marić svoje dogodovštine.

Policijsko obezbeđenje

Da Milomir Marić zna tajne zbog kojih mnogi strepe, dokaz je to što ga i danas čuva policija!

- I dalje su ispred moje kuće policijska kola. Rekao sam momcima u plavom: "Ma neće mene više niko da ubije." Nije mi prijatno zbog obezbeđenja, ali ne plašim se. U životu se ne kajem ni zbog čega, osim zbog propuštenih priča. Možda malo i zbog toga što moram da radim u ovim godinama, jer nisam na vreme napustio novinarstvo - zaključuje urednik Hepi TV u intervjuu za Informer.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading