Vučić u Banjaluci: Mi moramo da brinemo o našem srpskom tkivu, uvek ćemo pomoći Republiku Srpsku

Autor:

Vesti

23.07.2020

08:03 >> 08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Banja Luku gde je ispred Univerzitetskog bolničkog centra uručio 15 sanitetskih vozila domovima zdrava iz Republike Srpske.

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Skup ispred Univerzitetskog kliničkog centra

Ispred Univerzitetske bolnice u Banja Luci predsednika Srbije dočekali su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik. Na početku ceremonije intonirane su himne Republike Srpske i Republike Srbije. Tom prilikom je istaknuto da je donacija Republika Srbije izuzetno značajna, naročito u vreme kada se odvija borba protiv koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Obraćanje Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozdravio sve prisutne i istakao da je posebno ponosan na to što je u Banja Luci. Govoreći o donaciji koju je Srbija uručila, Vučić je rekao:

- Za nas ovo nije pitanje poklona. Srbija mora da bude odgovorna prema Srpskoj i mora da bude raspoloživa Srpskoj. To ljudi mora da znaju, i treba da znaju - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je tokom obraćanja naglasio da je veoma važno da se brinemo o nasleđu srpskog roda.

- Prethodnih 20 godina nismo imali prilike da brinemo o našoj deci. Sada je vreme da se to promeni. Ko je na boljem i čistijem jeziku pisao od Dučića, Kočića, Ćopića? Nijedan od njih nije rođen u Srbiji.

 
- Koliko god možemo pomoći ćemo i nećemo nikome da se pravdamo zbog toga - rekao je Vučić.

On je dodao da pored Republike Srpske naša zemlja treba da podrži i 4 srpske osnove izvan granica Srpske.

- MI moramo da brinemo o našem jednistvenom srpskom tkivu - istakao je Vučić.

Tokom govora istaknuto je da Srbija učestvuje u infrastrukturnim projektima u Republici Srpskoj koji su veoma važni za napredak srpskog naroda. Takođe, podvučen je i značaj sportista koji su svojim učešćem Srbiji doneli brojne medalje.

Za kraj govora predsednik Srbije se zahvalio na toplom i srdačnom dočeku.

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Milorad Dodik tokom obraćanja

Milorad Dodik je tokom svog govora na ceremoniji rekao da ova poseta i pomoć daju smisao postojanju Republike Srpske.

- Republika Srpska i Srbija su oduvek naslonjeni jedna na drugu. Radujem se što ćemo danas razgovarati o važnim ekonomskim i infrastrukturnim projektima, kao i o važnim političkim pitanjima, o Kosovu - rekao je Dodik.

On je podvukao da nijedan srpski prostor ne sme biti izdvojen iz celine i naročito naglasio problem što, kada je u pitanju Kosovo važe jedna pravila, a za Republiku Srpski ta pravila ne važe.

- Hvala vam puno što razumete naše probleme i hvala vam za pomoć koju pružate Republici Srpskoj. Živeo srpski narod gde god se našao - završio je svoj govor Milorad Dodik.

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Željka Cvijanović tokom obraćanja

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je današnji poklon od Srbije vredan znak pažnje i da današnja poseta predstavlja nešto više od redovnih aktivnosti.

- Uvek kada imamo predsednika Srbije, predsednika Vučić je nešto više od podrške. Ja vam se zahvaljujem što ste ovde sa nama i što ste pomogli Republiku Srpsku. Vaše prisustvo nam mnogo znači. Hvala još jednom na ovoj poseti - rekla je Cvijanović.

- Učini ste nam veliku čast svojim dolaskom ovde. Živela Republika Srpska, Živela Srbija - zaključila je svoje obraćanje Željka Cvijanović.

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Predsednik Srbije uručuje ključeve sanitetskih vozila

Nakon obraćanja na ceremoniji, predsednik Srbije je predstavnicima domova zdravlja lično uručio ključeve sanitetskih vozila.

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Donacija Srbije Republici Srpskoj

Prema predviđenom protokolu, Vučić će posetiti naselje Petrićevac gde će obići višenamenski objekat, a nakon toga predviđena je konferencija za štampu u zgradi Vlade Republike Srpske.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
lak

23.07.2020 08:31

Vucic doputovao u Banjaluku....

Sanja

23.07.2020 08:34

Ova pomoć od 2,7 milona evra itekako značajna za RS.

Mila

23.07.2020 09:01

Srbija je uvek uz Republiku Srpsku. Mi smo pre svega prijatelji i imamo jako dobru saradnju.

Mićaga

23.07.2020 09:51

U ostalom to je naša i obaveza.