UST: Najoštrije osuđujemo imenovanje sudija Ustavnog suda od strane Boška Obradovića na društvenim mrežama!

Autor: Republika

Vesti

22.07.2020

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) najoštrije osuđuje imenovanje sudija Ustavnog suda Srbije od strane Boška Obradovića na društvenim mrežama, kao i uobičajene pretnje sudijama i tužiocima zatvorom i lustracijom nakon promene vlasti, nalazeći da su iste u potpunoj suprotnosti sa načelom podele vlasti i vladavinom prava, odnosno da predstavljaju neprimereni pritisak na nosioce pravosudnih funkcija, navodi se u saopštenju UST-a.

RepublikaFoto: Public
Foto: Ilustracija

Saopštenje prenosimo u celosti...

"UST podseća da imenovanja na sudske i javnotužilačke funkcije nisu tajna, da su građanima u svakom momentu dostupna imena svakog sudije i tužioca u zemlji, da je svaka odluka u postupku potpisana imenom i prezimenom postupajućeg sudije ili tužioca, kao i da su sudije i tužioci upoznati sa aspektima svoje krivične, disciplinske i etičke odgovornosti, zbog čega apsolutno nema potrebe da predstavnik političke stranke javno obznanjuje imena sudija Ustavnog suda Srbije, niti da sudije i tužioce upozorava na posledice kršenja zakona.

UST ukazuje i da su sudijske i javnotužilačke funkcije stalne, te da ne zavise od promena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, zbog čega nije jasno na koji način se promena vlasti dovodi u vezu sa budućom ''reformom'' pravosuđa, osim ukoliko se ne priželjkuje politička čistka pravosuđa kakva je već viđena 2010. godine.

UST insistira da se Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca bez odlaganja oglase po ovom pitanju, podsećajući ova tela da su nebrojeno puta ostala nema i gluva na zahteve UST da osude ovakve i slične izjave, kao i da su svojim glasnim ćutanjem samo doprineli umanjenju nezavisnosti, samostalnosti i ugleda pravosuđa."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading