VIDELI SMO ŠTA I KOLIKO ZNAŠ: Borko se pohvalio da je odbranio master, ALI JE OVO ZABORAVIO DA POMENE

Autor: Republika

Vesti

15.07.2020

16:19

Lider Levice Srbije Borko Stefanović pohvalio se na Tviteru da je odbranio master na Fakultetu političkih nauka. I ta vest ne bi zavređivala ozbiljiju pažnju javnosti da tema Stefanovićevog rada nije bila "Lobiranje u američkom Kongresu sa posebnim osvrtom na lobiranje za interese stranih Vlada", jer je upravo Stefanović kao deo Ministarstva spolnjih poslova bio deo afere "Lobiranje" iz 2010. godine, kada je Srbija doživela težak fijasko u pokušaju da stekne saveznike u Vašingtonu.

ST/D. KADIĆ
Borko Stefanović

Oni čitaoci sa malo boljim političkim pamćenjem svakako se sećaju je posle proglašenja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu koja je dala za pravo Albancima na Kosmetu da donose dekleraciju o nezavisnosti, Srbija pokrenula akciju lobiranja u američkim institucijama.

Na čelu vlade bio je Mirko Cvetković, šef diplomatije bio Vuk Jeremić, a Borko Stefanović radio je kao politički direktor.

Međutim, ceo projekat sticanja prijatelja u Vašingtonu ubrzo se neuspešno završio, pozicije Vašingtona o gotovo svim bitnim pitanjima ostale su nepromenjene i neretko dijametralno suprotne stavovima tada zvaničnog Beograda, ali su zato na videlo isplivale brojne afere.

Naime, kako su već tada mediji pisali, takozvani projekat lobiranja u SAD, čiji je akter bio Stefanović, zapravo je bio samo paravan za uhodanu šemu prebacivanja javnog novca svih građana Srbije u privatne džepove.

I sada, posle svega, Stefanović ima obraza da se pohvali da je odbranio master rad, i to na pomenutu temu.

- Danas odbranio master na Fakultetu političkih nauka, sa ocenom 10. Tema "Lobiranje u američkom Kongresu sa posebnim osvrtom na lobiranje za interese stranih Vlada". Čast mi je što su u komisiji bili prof. Simić, Jovanović i kolega Dašić. Hvala na pomoći kolegi D. Živojinoviću - naveo je Stefanović na Tviteru.

 

 

Komentari (0)

Loading