TROJNI PAKT PROTIV SRBIJE: Članice EU udružile snage protiv naše države!

Autor: Sofija AĆIMOVIĆ

Vesti

30.06.2020

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima spremnih pet poglavlja, ali, uprkos tome, Evropska unija nam tokom hrvatskog predsedavanja nije otvorila nijedno. Rampu su nam postavili Bugari, a vetar u leđa stigao im je od Nemačke i Hrvatske.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

 

Govoreći o razlozima bugarske rampe, premijerka Ana Brnabić izjavila je za Pink televiziju da Bugari s vremena na vreme umeju da zategnu situaciju. Navodeći da Srbija i Bugarska imaju odlične odnose, predsednica Vlade Srbije objasnila je i da vlada Bojka Borisova povremeno potegne pitanje položaja bugarske manjine.

- Što je neverovatno. Bugarska pokreće pitanja položaja manjine, a kod njih ne postoje institucije koje se bave problemima nacionalnih manjina - rekla je Brnabićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/M. NIKOLIĆ
Ana Brnabić

Karijerni diplomata Zoran Milivojević objašnjava da su razlozi za neotvaranje poglavlja isključivo politički.

- Ne samo Bugari već i Hrvati osporavaju pregovore zbog pitanja njihovih nacionalnih manjina, iako je položaj Srba u tim zemljama daleko nepovoljniji - kaže Milivojević i dodaje da Hrvatska nije preduzela nijedan konkretan korak da se Srbija nađe na diplomatskom stolu.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Jadranka Joksimović

Na jesen otvaranje novih poglavlja

Ministarka zadužena za EU Jadranka Joksimović u izjavi za Srpski telegraf očekuje da nova poglavlja budu otvorena na jesen, i to tokom nemačkog predsedavanja EU.

- Priča o tome da nema dovoljno napretka u poglavljima 23 i 24, kao uslovu za otvaranje novih poglavlja, nije do kraja utemeljena u činjenicama. Takozvani non-pejper o napretku u vladavini prava notira značajne aktivnosti, posebno usvajanje medijske strategije koje je veoma značajan deo poglavlja 23 - objašnjava ministarka.

Dodaje da ništa nije sporno kada je u pitanju poglavlje 24: - U poglavlju 24, koje se tiče azila, borbe protiv organizovanog kriminala, bezbednosti, migracija, preovlađivala je pozitivna ocena. Ali pravi izveštaj o napretku, koji je odložen zbog pandemije, biće objavljen već na jesen, tokom nemačkog predsedavanja, što će biti prilika da države članice na sveobuhvatniji način sagledaju napredak u reformama i da otvorimo i nova poglavlja.

Ipak, glavni kočničar Srbije na evropskom putu je, po mišljenju našeg sagovornika, Nemačka:

- Nemačka tvrdi veliki pazar i trudi se da nas navede da priznamo Kosovo u što kraćem roku.

Više informacija iz rubrike Vesti pročitajte OVDE

Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije, mišljenja je da zemlje koje imaju neki otvoren problem sa Srbijom poput Bugarske i Hrvatske pokušavaju da nam to naplate preko pristanka.

- Hrvatska je marioneta Nemačke, nastala je zahvaljujući njoj. Nemački stav prema nama nije menjao kroz istoriju. Bili su među najglasnijim zagovornicima brutalnog rasparčavanja Jugoslavije, pomagali su albanske teroriste, a sada insistiraju na takozvanoj brzoj normalizaciji, što je zapravo zahtev Srbiji da prizna nezavisnost Kosova - smatra Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vujke

30.06.2020 12:20

To je sramota EU.